Mersin’de 9 ayda 7 kadın katledildi

Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, Mersin’de Ocak ayından bu yana 7 kadının erkekler tarafından katledildiğini belirterek “Türkiye’de kadınların yaşamı tehlikede. Bu tehlike ikincil bir mesele değil, ülkenin bütün acil sorunları ile eşit derecede önemlidir.” dedi.

Mersin’de faaliyet gösteren Mimoza Kadın Derneği, ikinci yıl dönümünde basın açıklaması yaparak dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Dernek Başkanı Çiğdem Göksoy, Mersin özelinde kurulan bir dernek olmalarına rağmen kısa sürede Türkiye genelinden başvuru alan bir konuma geldiklerini söyledi.

“Türkiye’de kadın hakları tehlikede”

Açıklamada konuşan Çiğdem Göksoy İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla kadın haklarının bir kez daha tehlikeye girdiğinin altını çizerek, “Türkiye, toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadele için devletlere yol haritası çizen İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülke iken, sözleşmeden ilk çıkan ve bununla da kalmayıp kadına karşı şiddetle mücadelede sözleşmeye paralel hazırlanan 6284 sayılı yerel yasayı tartışmaya açarak evde barışa en büyük darbenin vurulmakta olduğu bir ülke haline getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 9 aylık verilerini de değerlendiren Göksoy; Ocak ayından bu yana Türkiye’de 318 kadın cinayeti, Mersin’de ise 7 kadın cinayeti ve 1 şüpheli ölüm olmak üzere toplam 8 kadının katledildiğini aktardı.

89 kadına hukuki destek

Yaratılan erkek şiddeti ortamında kadınlara hukuki ve psikolojik destek sunan Mimoza Kadın Derneği’ne birebir 53, telefon ve sosyal medya üzerinden 36, toplamda 89 kadının başvurduğunu ve bu kişilere hukuki destek sunulduğunu dile getiren Göksoy, psikolojik şiddet noktasında da kadınların yanında olduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Bire bir destek sunduğumuz 20 kadının kendi ifadelerinden yola çıkarak pek çoğu çocuklarıyla birlikte düşünüldüğünde gelecek kaygısı yaşamaktadır. Şiddet nedeniyle özgüveni zedelenen, umutsuzluk ve çaresizlik yaşayan kadın bu olumsuzluklar karşısında şiddet döngüsüne geri dönmek zorunda kalmaktadır. Derneğimize sosyal medya ve telefon üzerinden ulaşan 100 kadına gerekli destek sağlanarak ilgili kurumlara yönlendirilmiştir. Bu çerçevede çalışmalarımız devam etmekle birlikte dayanışma ağımızı genişleterek kadınları Mimoza Kadın Derneği çatısı altında dayanışmaya davet ediyoruz.”

Paylaş

İlgili Yazılar