Mersin’de kadınlar Ankara’daki polis tacizini ifşa etti

Mersin Kadın Platformu; Ankara’da mücadele yürüten kadınlara dönük yoğun polis tacizi yaşandığını belirterek, “Arkadaşlarımızın başına gelebilecek her türlü şiddet ya da sorundan Ankara Emniyetinin sorumlu olduğunu buradan ilan ve ifşa ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mersin Kadın Platformu,  İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) yaptığı basın açıklamasında Ankara’da mücadele yürüten kadınların polis tarafından sistematik bir biçimde rahatsız edildiklerini ifade etti. Platform adına konuşan Canan Yüce, kadınların yolunun polis tarafından kesildiğini ve çeşitli biçimlerde taciz edildiklerini söyledi.

“Bir şey olması halinde Ankara Emniyeti sorumludur”

Kadına ve insan haklarına yönelik ağır ihlallerin her geçen gün arttığını dile getiren Canan Yüce, arkadaşlarının başına gelebilecek herhangi bir şiddet olayından Ankara Emniyetinin sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Yüce, “Kadına yönelik saldırılar salt evlerde, sokaklarda, meydanlarda değil, aynı zamanda özellikle örgütlü kadın mücadelesinin içinden gelen kadınları buralardan koparmaya, irade kırımına ve yalnızlaştırmaya yönelik olarak hapishanelerde de artarak devam ediyor. Özellikle son zamanlarda Ankara’ da, mücadele yürüten kadınlara dönük yoğun polis tacizi yaşanmakta, kadınların toplantı yaptıkları alanlara, buluşma yerlerine, düzenlenen atölyelere tehditkar şekilde gelen polisler kadınlar gidene kadar buralarda beklemekte, kadınların eve giderken yolları kesilmekte, İş yerlerinin önünde polisler nöbet tutmakta, yine mücadele ve dayanışma içerisinde olmak isteyen kadınların aileleri aranmakta ve bu şekilde kadınlar polis baskısıyla aile içine ve şiddet sarmalına çekilmeye çalışılmaya devam ediliyorlar. Dolayısıyla arkadaşlarımızın başına gelebilecek her türlü şiddet ya da sorundan Ankara Emniyetinin sorumlu olduğunu buradan da ilan ve ifşa ediyoruz.” diye konuştu.

“Garibe Gezer’in ölümü adım adım örüldü”

Tutuklu Garibe Gezer’in cinsel saldırıya, işkenceye maruz bırakılarak ölümüne neden olunduğunu vurgulayan Yüce, “İnsan hakları haftasının ilk gününü insanlık dışı bir muamele sonucu hücrede tutulan ve tutulduğu hücrede ölü bulunan Garibe Gezer’in haberiyle karşıladık. Çıplak arama işkencesinden, cinsel şiddete, fiziksel ve psikolojik baskıdan, hücre ile tecride varan envai çeşit erkek devlet şiddeti uygulamalarıyla ölüme giden yolun adım adım örüldüğünü ve her ne kadar resmi kayıtlara intihar olarak geçecek olsa da bu koşullarda her intiharın aslında bir cinayet olduğunun bilinciyle ve kadınlara dayatılan ya biat et ya öl anlayışının yarattığı öfkeyi içimizde taşıyarak, devlet eliyle korunmaya, aklanmaya ve cezasızlık politikasından yararlandırılmaya çalışılan uygulayıcıların hukuk önünde hesap verecekleri güne kadar olayın takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz.” dedi.

“Erkek-devlet şiddetine karşı mücadele edeceğiz”

Kadınlar üzerindeki erkek-devlet şiddetine karşı mücadele edeceklerini dile getiren Canan Yüce şunları söyledi: Erkek/devlet politikalarına karşı kadın mücadele tarihinin önemli öncüllerinden olan Aysel Tuğluk da sistemin faşizan, cinsiyetçi ve militarist yüzüyle karşı karşıya kalarak çeşitli saldırılara maruz kalmış, devletin özel kürt politikası ve düşman hukuku örgütlü bilince sahip kadın kimliği karşısında daha da pervasızlaşmış, öyle ki; ağır ve kronik hastalığına ilişkin Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığında dokuz uzman doktor tarafından verilen cezaevinde kalamaz raporuna rağmen infaz erteleme talebi reddedilmiştir.

Öte yandan KHK zulmü ile işinden edilip güvencesiz bırakılan ve yine Mehmet Ronahi isimli erkeğin sistematik şiddetine maruz kaldığı iddia edilen Fatma Demirel’i intihara götüren süreçte de hem devlet hem erkek şiddetinin yol açtığı çıkmazın dehşet verici boyutlarını hep beraber görüyoruz.

Tüm bunlar karşısında biz kadınlar yaşadığımız her türlü erkek devlet şiddetin üstesinden dayanışma ve mücadele ruhuyla geleceğimizin bilinciyle yılmadan ve bıkmadan emeklerimize ve hayatlarımıza sahip çıkmaya, ölüm siyaseti karşısında yaşam siyasetini savunmaya inat ve kararlılıkla devam edeceğiz.

Paylaş

İlgili Yazılar