Mersin’den İran’a: Hepimiz Mahsa Amini’yiz


Mersin Kadın Platformu, İranlı Kürt Jîna Mahsa Amini, saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra işkenceyle katledilmesini protesto etti.

Pozcu Koton önünde yapılan açıklamada “Hepimiz Mahsa Amini’yiz İran’dan Türkiye’ye isyanı büyütüyoruz” pankartı açılırken kadınlar siyah peçeler taşıdı. Farsça Başörtüsü istemiyoruz yazılarının yazıldığı açıklamada kadınlar sık sık “erkek adalet degil, gerçek adalet” “Jin Jiyan Azadi” sloganları attı. Kadınlar adına açıklamada konuşan Çiğdem Serin, Mahsa’nın katilinin kadın düşmanlığı üreten erkek egemen sistem olduğunu söyledi.

“Mahsa’nın katili oldukça tanıdık”

Amini’nin direnişinin tüm kadınların direnişi olduğunu belirten Serin, İran’ın Türkiye’ye hiç yabancı olmadığını söyledi. İran’daki rejimin bir başka biçiminin bugün Türkiye’de kadınların hayatlarına bedenlerine ve özgürlüklerine saldırdığını belirten Serin, “Biz bu faşizmi Türkiye’de her gün artan kadın katliamından ve korunan faillerden tanıyoruz. Hala bulunamayan Gülistan Doku’dan ve kaybedilen kadınlardan tanıyoruz. Zindanda katledilen Garibe Gezer’den, failleri aklanan Şule Çet’ten tanıyoruz. 27 yıldır devlet tarafından ‘kaybedilen’ çocuklarını arayan Cumartesi Anneleri ’ne 700. Haftada dün yapılan saldırılardan tanıyoruz. Kayıplarını arayan onlarca insana sistematik olarak saldıran bu erkek iktidardan tanıyoruz. Erkek devlet zulmünün karşısında varlığımızla, feminist isyanımızla buradayız. Yaşamlarımıza kast edilen yerde direniş haktır” diye konuştu.
Açıklamanın ardından kadınlar saçlarını keserek “Jin jiyan azadi” sloganları attı.

Paylaş

İlgili Yazılar