Mor Dayanışma şiddeti önleme noktasında taleplerini dile getirdi

Mor Dayanışma üyeleri, İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinin yerine getirilmesini isteyerek şiddetin önlenmesine ilişkin taleplerini dile getirdi.

Mersin Mor Dayanışma, kadına yönelik artan şiddet ve cinayetlere ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Devletin her türlü şiddet olayıyla ilgili istatiksel veriyi düzenli aralıklarla toplama ve kamuoyuyla paylaşma yükümlüğü olduğuna dikkatleri çeken Mor Dayanışma üyeleri, bu verilerin açıklanmadığı gibi ‘’kadın cinayetleri azaldı, şiddet azaldı’’ söylemlerini güçlendirmek için çarpıtılıp gizlendiğini de ifade etti.

“Kadın cinayetleri münferit değil, sistematik”

 Açıklamada konuşan Mor Dayanışma üyesi Zeliha Korkmaz, İçişleri Bakanlığı Raporu’nda Türkiye’de kadın cinayetlerinin ani gelişen tartışma, kıskançlık, boşanmayı kabullenememe, aldatıldığını düşünme gibi nedenlerle işlendiğinin öne sürüldüğünü ancak kadın cinayetlerinin münferit değil, sistematik bir şekilde gerçekleştiğine değindi. Kadına yönelik şiddetin durdurulması için devletin görevlerini hatırlatmaktan vazgeçmeyeceklerini söyleyen Zeliha Korkmaz, “Gündem dışı edilen konuları gündemde tutmaya, sorunların kökenine inmeyen, göstermelik çözümleri açık etmeye devam edeceğiz. Tam da bu minvalde kadına yönelik şiddetin durdurulmasında devletin yapması gerekenleri tekrar tekrar hatırlatacağız. Uygulanmayan yasaları, kanunları gündeme taşıyacağız. İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 Sayılı Kanun’un etkin uygulanması için gerekli adımların neden atılmadığını soracağız. Kadına yönelik şiddetin önünü açan politikaları, yalanları, ihlalleri teşhir etmekten, kadınları ölüme sürükleyen uygulamaları dillendirmekten, şiddetin durdurulması için gerekli adımların atılmasını talep etmekten vazgeçmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Şiddeti önlemeye dair taleplerini sıraladılar

Başta İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması olmak üzere kadına yönelik şiddette psikolojik ve hukuki danışmanlık, tıbbi yardım ve destek hizmetlerinin sağlanması, yeterli sayıda sığınma evinin tahsis edilmesi ve günün her saati ulaşılabilecek ücretsiz telefon yardım hatları oluşturulması gerektiğini belirten Korkmaz, taleplerini şöyle sıraladı:

*Mevcut sığınma evlerinin koşulları iyileştirilmeli ve hiç bir kadının geri gönderilmeyeceği şekilde sayıları ve kapasiteleri arttırılmalıdır.

*Kadınların 24 saat boyunca ulaşıp destek alabilecekleri acil ve konuya özel destek hattı derhal oluşturulmalıdır.

*Tecavüz kriz merkezleri acilen oluşturulmalıdır.

*Kadına yönelik şiddetle mücadelede yer alacak her birim, her kurumda bulunan ve bulunacak kişilerin toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından yeterliliği denetlenmelidir ve personellere kadının insan hakları ile kadın erkek eşitliği konusunda düzenli ve sürekli eğitimler verilmelidir.

* Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersi MEB müfredatında okutulmalıdır.

*Kadınlara şiddetle mücadelede izlemesi gereken yollar ve haklarla ilgili bilgilendirici yayınlar yapılarak yaygınlaştırılmalıdır.

Bizler taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz; kadına yönelik şiddeti durdurmak için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun etkin ve eksiksiz uygulansın! Kadına yönelik şiddet son bulana dek mücadelemiz sürecek!

Haber: Fatoş Sarıkaya

Paylaş

İlgili Yazılar