NKP’den iktidara çağrı: Bu yıkımı durdurun

Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri, Çernobil felaketinin 35. yıl dönümü sebebiyle bir araya gelerek iktidara “Bu yıkımı durdurun” çağrısında bulundu.

Haber- Fatoş Sarıkaya

Ukrayna’da Çernobil Nükleer Santralinde meydana gelen ve Türkiye de dahil olmak üzere bir çok ülkeyi etkileyen kazanın 35. yılı dolayısıyla, Mersin’de anma etkinliği düzenlendi. Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) bileşenleri, Özgecan Aslan Barış Meydanında bir araya gelerek, Çernobil’de hayatını kaybedenleri andı. Bir çok STK, milletvekilleri ve siyasi partilerin de destek verdiği etkinlikte konuşan platform sözcüsü Aycan Özkan,nükleer santralin Karadeniz’de binlerce insana kanser ve ölüm getirdiğini dile getirerek, “35 yıl önce Ukrayna’nın Çernobil kentinde bir nükleer santral patladı. Karadeniz havzasında bulunan bütün ülkeler radyasyon kirliliğine maruz kaldı. Bu ülkelerden, arasında en çok etkilenen ülkelerden biri oldu Türkiye. Ama gerekli önlemleri almadıkları için on binlerce insan radyasyonun olumsuz etkileriyle baş başa kaldı. Bu olaydan ders çıkartılmasını beklerdik ama ne Çernobil’de ne de on yıl önce Fukuşima’da patlayan nükleer santraller kapitalizmin kâr hırsını, vahşetini durduramadı.” diye konuştu.

“Nükleer kazalarından ders çıkarılmadı”

Fukuşima ve Çernobil’de meydana gelen nükleer kazalardan ders çıkartılmadığını söyleyen Aycan Özkan, Mersin’de yapımı süren Akkuyu nükleer santralin de aynı tehlikeleri taşıdığını belirtti. Özkan, “Akkuyu Nükleer Santralini yapan ROSATOM kimdir? Çernobil nükleer santralini yapandır. Sadece Çernobil değil dünyanın bir çok yerinde inşa ettiği nükleer santrallerde sürekli  arızalar, kazalar yaşanan şirkettir. Kars’ın sınırında çalışma ömrünü tamamlamış Metsamor nükleer santralin işletmecisi de ROSATOM’dur. Ve sökülme kararına rağmen sökülmeyip, onarılmasına başlandı. Nedeni çok basit; çünkü nükleer santralin sökülmesi yapılmasından çok daha fazla maliyetlidir. Ayrıca nükleer atıkları zararsız hale getirecek teknoloji dünyanın hiçbir yerinde yoktur.” dedi.

“Nükleer’in istihdam yaratacağı söylemi kova bir yalandır”

Nükleer santral tartışmalarında sık sık kullanılan ‘Nükleer istihdam yaratacak’ söyleminin koca bir yalan olduğunu ifade eden Aycan Özkan, nükleer santrale ayrılan bütçeyle on binlerce insana ömür boyu yetecek işin sağlanacağını savundu.

Özkan konuşmasını şöyle sürdürdü: Akkuyu nükleer santral için yapılan anlaşmanın ilk maddesinde Yap- İşlet- Sahip ol yazar. Yani bize dünyanın en pahalı elektriğini satarlarken bize kaza veya arıza olmazsa dahi nükleer santralin kirliliği kalacak. Buradan siyasal iktidara sesleniyoruz; nükleer santraller sizlerin ekonomik ve politik çıkarlarınız için bir anlam ifade edebilir. Fakat bizler için , bu ülkede yaşayan milyonlar için yıkım ve ölümdür.  Bu yıkımı derhal durdurun!  Bu ülkede yaşayanların sesine kulak verin. Bu ülkenin insanlarıyla inatlaşmayın. Ülkemiz, her konuda kendi kendine yetecek durumdadır.

Paylaş

İlgili Yazılar