Nükleer Karşıtı Platform’a jandarma engeli

Dün 3. reaktörünün temeli atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali önünde basın açıklaması yapmak isteyen Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri jandarma engeli ile karşılaştı. Nükleer santralin ölüm olduğunu söyleyen NKP üyeleri “Canlıların yaşamlarına kastetmekten vazgeçin. Akkuyu; Fukuşima, Çernobil olmasın.” dedi.

Haber: Elmas Kara- Fatoş Sarıkaya

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Japonya’daki Fukuşima Nükleer Santral kazasının 10. Yıldönümünde Akkuyu Nükleer Santrali önünde toplandı. HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, HDP Ekoloji Meclisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla Akkuyu önünde toplanan nükleer karşıtları jandarma engeli ile karşılaştı. Jandarmanın kalkanlarıyla topluluğun üstüne yürümesi üzerine “Biz düşmanınız değiliz, nükleer istemiyoruz. 45 yıldır bu topraklar için mücadele ediyoruz” diyerek tepki gösterildi.

“Hükümet toplumsal itirazları yok sayıyor”

Engellemenin ardından kamp alanına geçerek burada basın açıklaması yapan NKP Dönem Sözcüsü Aycan Özkan, Fukuşima Nükleer Felaketi nükleer santrallerin gerçek yüzünü dünya çapında herkese göstermiş olmasına rağmen hükümetin nükleer santral kurma inadını kınadıklarını ifade etti. Özkan, hükümetin toplumsal itirazları yok saydığını belirterek, “Dün her iki devletin başkanlarının uzaktan katılımıyla gerçekleştirilen temel atma töreni de yine nükleer felaketler karşısında siyasi iktidarların tutum ve davranışlarına dair bir siyasi umursamazlık örneğidir.” dedi.

“Canlıların hayatlarına kastetmekten vazgeçin!”

Yapılan nükleer santral ile insanların, hayvanların, bitkilerin canına kastetmekten bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Aycan Özkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Fukuşima, Çernobil’in ardından dünyanın ikinci büyük nükleer felaketidir. Fukuşima Nükleer Felaketi insanların ve tabii ki diğer tüm canlıların nedeni bilinmeyen hastalıklarla yaşamaya mahkum olmasına da yol açmıştır. Çünkü çocukluk çağı tiroit kanserinin yegane sebebi olan endüstriyel radyoaktiviteye bağlı kanser vakaları 10 yıl içinde en az 500 kat artmıştır ve daha kaç yıl, kim bilir kaç kişiyi hastalandıracağı öngörülmemektedir. Çünkü Radyoaktivitenin denize, havaya, suya karışmasıyla ekosistemi zehirlenen coğrafyada artık tarım ve hayvancılık sağlıklı ve güven duyulan bir şekilde yapılamamaktadır.  

Hükümetler nükleer felaketler karşısında sorumluluk almak istemez. Biz Mersin NKP olarak diyoruz ki bugün Fukuşima’da yaşananlar yarın Akkuyu NGS’de ya da dünyanın bir başka ülkesinde yaşanmasın. Bizler de Fukuşima’lılar gibi yerimizden yurdumuzdan olmayalım. Çocuklarımız ne zaman hastalanacak diye endişe duymayalım. Güzelim Akdeniz’imizin balıkları, fokları, deniz çayırları yok olmasın. Daha şimdiden katlettiğiniz ağaçlarımız, endemik bitkilerimiz, patlamalarla kaçırdığınız huzurumuzla kalsın tüm yıkım.

Bugün dünyada daha güvenli yöntemlerle enerji elde etmenin türlü yolları mevcutken, eldeki enerjiyi daha verimli kullanmayı öğrenmişken, saçıp savurmaktansa ihtiyacımız kadarını üretip tüketmenin akılcı olduğu ortadayken bu denli öngörülemez risklere maruz bırakılmayı istemiyoruz.

Paylaş

İlgili Yazılar