Özgecan Aslan ölümünün 6. yılında anıldı

Mersin Kadın Platformu, katledilişinin 6. yıldönümünde Özgecan Aslan’ı adının verildiği meydanda andı. Özgecan’ın öldürülmesinden sonra kadın cinayetlerinin katlanarak arttığını belirten platform üyeleri “Her kadın cinayeti sonrasında ekranlara çıkıp katilleri lanetlemek yerine, katilleri etkin bir şekilde yargılayın. İkiyüzlü politikanızı da samimi olmayan açıklamalarınızı da kabul etmiyoruz.” dedi.

Haber: Fatoş Sarıkaya

Özgecan Aslan 6 sene önce üniversiteden eve gitmek için bindiği minibüsün şoförü Suphi Altındöken tarafından kaçırılıp katledilmişti. Özgecan’ın ölümünden sonra tüm Türkiye kadın cinayetlerine karşı ortak bir tepki oluşturmuştu. Kadın cinayetlerine yönelik yasalar çıkarılacağı, önüne geçileceği söylense de Özgecan’dan sonra kadın cinayetleri katlanarak arttı. Özgecan Aslan’ın ölüm yıldönümünde Mersin Kadın Platformu üyeleri hem Özgecan’ı anmak hem de sonu gelmeyen kadın cinayetlerine karşı tepkilerini ve taleplerini dile getirmek için Özgecan Aslan meydanında bir araya geldi.

“Erkeklerin sırtları tahrik indirimleriyle sıvazlanıyor”

Günden güne artan kadın cinayetlerinde erkek egemen hukuk anlayışıyla katillere tahrik indirimi verilip, faillerin sırtlarının sıvazlandığını söyleyen Mersin Kadın Platformu üyesi Zeynep Kaya, Özgecan’ın bindiği minibüste kaçırılıp tecavüz edilerek katledilmesi ile kadınların erkek şiddetine, kadın cinayetlerine, eşitsizliğe karşı duyduğu öfke bir kadın isyanına dönüştü. İktidar bir yandan idam, hadım tartışmaları yaparken, bir yandan da Özgecan üzerinden masumiyet tartışması yaparak kadınları bir kez daha makbul-makbul olmayan olarak ayrıştırdı. Ama kimse bu cinayetin sorumluluğunu almadı, almıyor. Engel olunamayan erkek şiddetinin karşısında günde en az üç kadın öldürülüyor. Kadınlar vahşice katledilirken, İstanbul Sözleşmesi geri çekilmek isteniyor.” dedi.

Katiller dışarıda yaşamlarını savunan kadınlar içeride

Öz savunma yapan kadınlar içerideyken, yüzlerce katilin sokakta kadınların yaşamını tehdit ettiğini belirten Kaya, ne meclisin ne de iktidarın kadın cinayetlerini durdurmak için harekete geçmediğini vurgulayarak şunları söyledi: 2020 yılında en az 300 kadın öldürüldü. Bunların içinden 171 kadının ölümü şüpheliydi. Kadınlar öldürülüyorken cinayetin üstü intihar veya kaza denilerek örtülüyor. Ama bizler çok iyi biliyoruz ki bu cinayetler ne intihar ne de kaza. Şule Çet davasında da görüldüğü gibi katiller yargılanana dek adliyeleri, salonları terk etmeyeceğiz. Erkek adaletinizi yıkıp gerçek adaleti biz kadınlar sağlayacağız. Bu ülkede kadınları şiddetle barıştırmak isteyen, kadınları sadece aile ile tanımlayan, kadının ikinciliğini meşrulaştıran ve kadınları toplumdan soyutlayan polisler, hukukçular ve siyasetçiler var. Kadın düşmanı politikalarınız yüzünden ne sokakta ne de yaşadığımız evlerde güvendeyiz.

“Özgecan öldürüldüğünde üstündeki kıyafet, minibüse bindiği saat konuşulmuştu” diyen Zeynep Kaya, “Bizleri öldüren işte bu erkek zihniyettir. Katillerden daha çok kadınların yargılandığı zihniyetinize de kadını ötekileştiren kadın düşmanı politikalarınıza da geçit vermeyeceğiz. İktidarın göstermelik taziyeleri ve açıklamaları dışında sıkça gündeme getirdiği cinayet veya istismar sonrası idam gibi cezalandırma yöntemlerinin kadına yönelik şiddeti durduramayacağını bir kez daha söyleyerek yaşamı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar