Perihan Koca: Kız çocuklarının eğitim hakkının gaspına izin vermeyeceğiz

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitimi hedef alan sözlerine karşılık, “Laik eğitim karşıtı adımlar çoklu olarak atılacaktır ancak kız çocuklarının en temel hakkı olan eğitim hakkına el sürülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, “Çocuklarını okula göndermeyen aileleri ikna etmek adına gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz” sözlerine tepkiler sürüyor. Karma eğitimi ve eşitliği hedef alan bu söyleme başta kadınlar olmak üzere toplumun birçok kesimi sesini yükseltmeye devam ediyor. 

Toplumun sesini meclise taşıyan milletvekilleri de bu konuya ilişkin itirazlarını bir bir ortaya koyuyor. Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, gerek meclis kürsüsünde gerekse sokaklarda karma eğitimi hedef alan bu sözlere karşı tepkisini dile getiriyor.

TEPKİLER BAKANA GERİ ADIM ATTIRDI 

‘Kız okulları’ sözlerine gelen tepkilerden sonra Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yanlış anlaşıldığına dair bir açıklama yaptı. Perihan Koca, “Biz kadınlar Yusuf Tekin’in sözlerini yanlış anlamadık. Bu açıklamayı yapmasının nedeni kadın hareketinin kendisine ve şürekasına geri adım attırmasıdır. Cinsiyetlendirilmiş bir eğitim ve toplum hayali içinde faşizmin inşasını adım adım döşemeye çalışıyorlar” dedi.

Koca, HÜDA PAR’ın Bakan Tekin’in açıklamalarını desteklediklerini ve bu konuya dair tepkisini dile getiren kadın milletvekillerinin de hedef gösterildiğini belirtti.

“LAİKLİK DIŞI ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDECEKLER”

Yusuf Tekin’in geçmişte cemaatle olan bağlantısına ve cemaat ile tarikatlara ait vakıfların, kursların, yurtların çoğaltılmasına yönelik kilit rolüne dikkat çeken Koca, ÇEDES projesine de değinerek şunları söyledi:

“Yusuf Tekin de tesadüfi seçilmiş biri değil. 2013-2018 gibi kritik bir dönemde ortakları olan cemaatle özellikle dershaneler sorunu kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan Yusuf Tekin kritik bir rol oynamıştı. Bu kabine seçildikten hemen sonra Yusuf Tekin’in ilk icraatlerinden birisi başta Ege bölgesi olmak üzere ÇEDES projesini pilot bölgelerde uygulanmaya başlaması oldu. Halihazırda zorunlu din dersi dayatmasına karşı eşit, laik, bilimsel eğitim yönünde vermiş olduğumuz mücadele hiçe sayılarak bir taraftan ÇEDES projesiyle okullara imam yerleştirilerek bilim dışı, laiklik dışı eğitimin adımlarının atıldığı bir gerçeklik var.”

“KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİM HAKKINA EL SÜRÜLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Perihan Koca, tarikatların ve cemaatlerin en önemli isteklerinden birinin laik eğitim karşıtı misyonunun yerine getirilmesi olduğuna dikkati çekerek, “Bu tür adımları çoklu olarak atmaya devam edecekler ancak bizler mecliste, sokakta, hayatın her alanında kız çocuklarının en temel hakkı olan eğitim hakkına el sürülmesine izin vermeyeceğiz. Burada kadın hareketi hayatın her alanında olduğu gibi bu konuda da erkek egemen sisteme, iktidara, devlete, partilere ve bu zihniyete geçit vermemek için elinden gelen her şeyi yapacaktır” şeklinde konuştu.

Paylaş

İlgili Yazılar