Anne Oskay, kızı için adalet istiyor

Mersin’de Raziye Oskay’ı öldüren fail Barış Can Uçuk’un duruşması yarın görülecek. Duruşma öncesi adalet talebini yineleyen anne Fatma İsmet Oskay, katilin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

Haber-Fatoş Sarıkaya

Raziye Oskay, 10 Ocak 2022 tarihinde Mersin’in merkez Toroslar ilçesinde sabah işe giderken eski nişanlısı Barış Can Uçuk tarafından ateşli silahla öldürülmüştü. Yarın saat 10.40’ta, 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşma öncesi Kadından Haber’e konuşan anne Fatma İsmet Oskay, katilin ömür boyu hapisle cezalandırılmasını istedi.

“Bu planlanmış bir cinayet”

Cinayetle ilgili hazırlanan iddianamede, ‘tasarlayarak adam öldürme’ suçundan sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenmişti. İddianamede, sanığın Raziye’yi uzun yıllardır sistematik bir şekilde baskı, tehdit, zor ve cebir altında tuttuğuna özellikle değinilerek, Raziye’nin gerek psikolojik gerekse de hukuki olarak verdiği mücadeleye delilleri ile birlikte detaylı olarak yer verilmişti. Anne Fatma İsmet Oskay da yıllar boyu süren tehditler sebebiyle bu cinayetin planlandığından bahsederek, “14 aydır içim ateşi, gözümün yaşı dinmiyor. 11 senedir bugünden korktum ve sonunda korktuğum oldu. Kızım öldürülmeden bir gece önce katil Barış Can Uçuk bizleri telefonla arayıp rahatsız etmişti. Bu kesinlikle planlanmış bir cinayet. Yıllardır tehditleri dur durak bilmeden sürüyordu zaten. Ağırlaştırılmış müebbet istiyorum, adalet istiyorum” sözlerini kullandı.

“Kadın cinayetlerinin önüne geçilsin”

Barış Can Uçuk’un bir süre sonra serbest kalmasından kaygı duyan anne Oskay, failin indirimsiz ceza almasını istedi:  “Katil 10 sene-16 sene sonra çıkıp da elini kolunu sallayarak gezmesin istiyorum. Benim evladım bir daha gelmeyecek, o da o delikte ölsün istiyorum. Devlet yetkililerine sesleniyorum, Raziye için adalet istiyorum.”

Artan kadın cinayetleri ve cezasızlığa da değinen Fatma İsmet Oskay, “Ruhsatlı, ruhsatsız herkes cebinde hap taşır gibi silah taşıyor. Her gün bir kadın öldürülüyor. Bu cinayetlerin önüne geçilsin, caydırıcı cezalar verilsin katillere. Başka kadınlar da ölmesin.” dedi.

Paylaş

İlgili Yazılar