Baro Başkanı Özdemir: Afganistan’daki kadınların hakları güvence altına alınmalı

Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir yaptığı yazılı açıklamasında, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından başta kadın ve çocuklar olmak üzere Afgan halkının karşı karşıya kaldığı insan hakları ihlaline dikkat çekerek, “Dünyaya sesleniyoruz. Afganistan’da Taliban şiddetine sessiz kalmayın” çağrısı yaptı.

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesiyle başta kadın ve kız çocukları olmak üzere, insan hak ve özgürlüklerinin tehdit altına girdiğine dikkat çeken Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, “Afganistanlı kadınların ve kız çocuklarının şeriat kanunları adı altında insanlık dışı cezai uygulamalara maruz kalarak karanlık günlere dönüleceği endişesini yaşamaktayız. Taliban tarafından kız çocukların ve bekâr kadınların askerlere teslim edilmesi yönünde talimat verilmesi, onların bedenleri ve yaşam hakları üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu apaçık göstermektedir.  

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından yaşananlar, laiklik ve cumhuriyetin kazanımlarının ülkemiz için ne kadar değerli olduğunu ortaya koymuştur. Laiklik yoksa demokrasi de yoktur, kişi hak ve özgürlükler de yoktur. Taliban yönetimindeki karanlık tablo, büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına sahip çıkılmasının,  yaşam hakkı ile kişi hak ve özgürlüklerin korunmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Dünyaya sesleniyoruz! Afganistanlı kadınların ve Afgan halkının çaresizliğine seyirci kalmayın.  Taliban şiddetine sessiz kalmayın. Onlar için güvenli alan oluşturulmalı, dünya ülkeleri Afganistanlı kadınların ve çocuklarının yaşam haklarının güvence altına alınması için birlik olmalıdır” ifadesini kullandı.

Paylaş

İlgili Yazılar