Barodan yayın yasağı açıklaması: Müslüme’nin kardeşlerinin hakları ihlal ediliyor

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Müslüme Yağal davasına getirilen yayın yasağı ile ilgili yeni bir açıklama yaparak; sosyal medya paylaşımlarının, yerel ve ulusal haberlerin Müslüme’nin kardeşlerinin üstün yararını ve mahremiyetini ağır şekilde ihlal ettiğine dikkatleri çekti.

Mersin’de kaybolduktan 10 gün sonra cansız bedeni bulunan 3 yaşındaki Müslüme Yağal davasında Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın tüm yönleriyle aydınlatılması, atılı olan her türlü suçun ve failinin tespiti, etkili bir soruşturma yapılması ve delil karartılmasının önlenmesi amacıyla yayın yasağı kararı vermişti. Yağal’ın ölümü ve dedesinin tutuklanması sonrası ortaya atılan bir çok iddia üzerine Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi yayın yasağını ihlal edenlere karşı soruşturma açacağını duyurmuştu. Yayın yasağına tepki gösterilmesi üzerine Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi yeniden açıklama yaparak yayın yasağı kararlarının öncelikli amacının faili değil, mağduru korumak ve bir suçun tüm faillerinin yakalanmasını sağlamak amacıyla alındığını belirtti. 

“Yapılan paylaşımlar çocukları mağdur ediyor”

Çocuk Hakları Merkezi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Müslüme’yi  acı bir şekilde  kaybetmiş olmakla birlikte, Müslüme’nin  kardeşlerinin  olduğunu  da hatırlatmak isteriz. Müslüme’nin 1 ve 15 yaşındaki kız kardeşleri ile 18 yaşından küçük iki erkek kardeşi Bakanlığa bağlı kuruluşlarda bakım ve koruma altına alınmıştır. Söz konusu sosyal medya paylaşımları, yerel ve ulusal haberlerde gizlilik kararının ihlal edilmesi en başta bu çocukların üstün yararını ve mahremiyetini ağır şekilde ihlal etmektedir. Paylaşılan her bir bilgi ile çocukların unutulma hakları ve mahremiyetleri ihlal edilmiş olacaktır. Yapılan her paylaşımın ve haberin, bu çocukların ölen kardeşleri Müslüme hakkında yapıldığı unutulmamalıdır.

Kamuoyu baskısı oluşturma adına yapılan paylaşımlar, haberler, yorumlar önce çocukları mağdur etmektedir. Sosyal paylaşım alanlarında paylaşılan bilgi, resim ve haber alıntılarının kaybolmayacağı artık herkesçe bilinen bir gerçektir. Bu bilgilerin gizliliği esasına uyulması gerekmektedir.

Yaşanan olaylar nedeniyle tüm hayatı etkilenecek olan bu çocukların tekrar tekrar örselenmesine sebep olacak bu tür paylaşımlar, unutulma hakkını açıkça ihlal etmektedir.

Önemle belirtmek isteriz ki, yapılan bir kısım paylaşımlar ve haberler, cezasızlık ve çaresizlik  algısına sebep olabilecek nitelikte olup, bu algı istismarcılara yol gösterici ve onları cesaretlendirici etki yaratabilmektedir.

Paylaş

İlgili Yazılar