CHP Mersin Kadın Kolları: “Meclis kadınlar için derhal toplanmalı”

CHP Mersin Kadın Kolları, Raziye Oskay’ın öldürüldüğü yerden seslenerek “Raziye’nin ailesi için gerekeni yapın, faili en ağır cezayı almasını sağlayın. Kadınlar için, kadınların yaşaması için hemen şimdi meclisi olağanüstü toplayın.” çağrısında bulundu.

CHP Mersin İl Örgütü ve İl Kadın Kolları, geçtiğimiz günlerde Barış Can Uçuk tarafından öldürülen Raziye Oskay’ın katledildiği yerde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. CHP Mersin Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, Oskay’ın göz göre göre öldürüldüğünü söyleyerek, “Sürekli tehdit, taciz ve baskılarla Raziye’yi takip eden katil Barış Can Uçuk, 24 yaşında genç bir kadını, hayalleri ve geleceğiyle, şu an bulunduğumuz yerde yaşamdan kopardı.” dedi.

“Raziye için yeteri önlemler alınmadı” 

Failin daha önce de Raziye Oskay’ı öldürmeye teşebbüs ettiğini, ancak gerekli cezayı almadığını belirten Gülşah Yıldırım genç, “2017 yılında Barış Can Uçuk Raziye’nin evine silahla saldırmış, kasten adam öldürmeye teşebbüs gibi birçok sebepten ağır ceza mahkemesinde yargılanmış, 1,5 ay kadar tutuklu kalmıştır. Serbest bırakıldıktan sonra da failin tehdit ve benzer eylemleri devam ettiği için şikayetler yapılıp, uzaklaştırma kararları alınmıştır fakat fail bir görev gibi sistematik saldırılarına devam etmiştir. 2021 yılında ise failin Raziye’nin peşini bırakmayıp, eylemlerini artırması üzerine şikayetçi olunmuş, Cinsel Saldırı, Şantaj ve Tehdit suçlarından soruşturma aşamasında dosyası bulunmaktadır. Sistematik tehditler, uzaklaştırma kararlarının ihlallerinin delilleriyle sunulmasına rağmen fail tutuklanmamıştır. Adeta Raziye’nin ölmesi için fail tüm çabayı vermiş, 11 yıl önce tanışmalarıyla başlayan, her gün ölüm korkusuyla yaşayan kız kardeşimiz göz göre göre öldürülmüştür.” diye konuştu.

“Cezasızlık politikaları yüzünden kadınlar öldürülüyor”

Cezasızlık yüzünden kadın katliamlarının sistematikleştiğini belirten Kadın Kolları Başkanı Genç, “2021’in son günlerinde Mersin’de Feriha Temiz adında   kız kardeşimiz de iş yerinin önünde aynı şekilde katledildi. Aileyi ziyaretimizde annesi ve kız kardeşi gerekli tedbirler ve cezalar uygulanmazsa daha çok kadın ölür demişti ve 1 ay geçmeden 2022’nin başlarında Raziye’nin haberi ve Türkiye genelinde öldürülen kadınlar Feriha’nın annesi ve kız kardeşinin söylediklerini kanıtladı. Raziye de yakın zamanda vefat eden anneannesinin cenazesinde ailesine, çok yakında beni buraya gömün, haberlere çıkacağım, bunu göreceksiniz demiştir. Bu sistemde kadınlar artık öldürüleceği günü korkuyla sayar oldu. Cezasızlıklar yüzünden bugün kadınlar ‘’korktuklarını’’ yaşıyor. Cezasızlıklar yüzünden kadınların avukatları korktuğumuz başımıza geliyor diyor. Cezasızlıklar yüzünden kadınlar faillerden sürekli kaçmak, hayatlarını değiştirmek zorunda kalıyor.” ifadelerini kullandı.

“YaşamHak projesi bize şiddetin boyutlarını daha net gösterdi”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin hayata geçirdiği “YaşamHak” projesi ile kadınlara yönelik şiddetin ne boyutta olduğunu daha yakından gördüklerini dile getiren Gülşah Yıldırım Genç, şunları söyledi:  444 82 85 numaralı “Alo Şiddet” hattını kurduk. Hattımızı arayan tüm şiddet mağduru kadın ve çocuklara, 7/24 ücretsiz destek hizmetleri verdik ve vermeye devam ediyoruz. Projemiz kanalıyla şunu daha net görüyoruz: 

Gerekli cezai işlemler uygulanmıyor, katiller “yatarım üç beş ay, çıkarım” rahatlığıyla hareket ediyor. Çocuğa yönelik cinsel istismarda bulunanlar, delil yetersizliği gerekçesi ile tahliye ediliyor. Süreli nafaka ve aile hukukunda arabuluculuk gibi konuların tartışmaya açılması yüzünden olan yine kadınlara ve çocuklara oluyor.

Kadına şiddet davaları için Özel Yetkili Mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kuracağız. Hâkim ve savcılar ile tüm adli makam çalışanları kadına şiddet konusunda özel eğitim alacak. Her polis karakolu içinde en az bir kadın polisin yer aldığı ev içi şiddet konusunda eğitim almış güvenlik birimleri oluşturacağız. Şiddet bildiriminin aile hekimleri tarafından da yapılması için, polis ve aile hekimi arasında bir iletişim kanalı oluşturacağız. Kadınlara şiddet uygulayanların iyi hal indiriminden yararlanmasına izin vermeyeceğiz. İş yerinde veya evde, her nerede olursa olsun kadına yönelik psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılık da fiziki şiddetle aynı kapsama alınarak suç sayılacak. İktidarımızda kadınlar, adaleti ve güvenliği sosyal medyada aramak zorunda kalmayacak. 

Eşinden boşanan kadınlara, Aile Destekleri Sigortası kapsamında kuracağımız Yeni Başlangıçlar Fonu ile taşınma ve ev kurma desteği vereceğiz. Kadın çalışmıyorsa, istihdama katılmaları için belediyeler tarafından eğitim ve iş bulma desteği vereceğiz. İktidarımızda kadınlar kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürecekler.

Çünkü biz öldürülen kız kardeşlerimiz ve aileleri için adalet istiyoruz. Çünkü biz kadınlar yaşasın istiyoruz.

Paylaş

İlgili Yazılar