Regl yoksulluğu ve zamlar

Gülşah Yıldırım Genç
Son YazılarıGülşah Yıldırım Genç (tümünü gör)

Merhaba sevgili okur,
2022 güzel gelsin dedik ama maalesef yıla zamlarla giriş yaptık.
Yağa, şekere, kahveye, peçeteye…
Benzine, motorine, LPG’ye, elektriğe…
Her şeye zam!
Peki kadınların ’temel ihtiyacı’ olan ‘hijyenik pedlere gelen zamlar ne olacak?
Hiç kuşkusuz ki bu olumsuz koşullardan en çok etkilenen kadınlar ve çocuklar.
Bazı STK, dernek ve muhalefet partiler, hijyenik pedlere maddi sebeplerden ulaşamama sorununu gündemde tutup, çözümler üretmekte ve temel ihtiyaç olan bu ürünlere uygulanan KDV’nin kaldırılması talebini sık sık dile getirmektedir. En çok da Konuşmamız Gerek Derneği ‘’regl yoksulluğu’’ konusunda çalışmalar sürdürerek, çok sayıda kadına, kız çocuğuna ulaşıyor. İyi ki varlar…
Türkiye’nin ‘’Derin Yoksulluk’’ ile boğuştuğu bu dönemde kız çocuklarının ve kadınların ‘’regl yoksulluğu’’ içinde hijyenik pedlere ulaşamayıp, kendi çözümleriyle regl dönemlerini geçiriyor. Çoğu bu çözümlerin hijyenik olmadığının, enfeksiyon başta olmak üzere bir çok rahatsızlığı beraberinde getirdiğinin bilgisine sahip değil.
Bakkal ve marketlerde pedlerin olduğu tezgahlara ‘’lütfen siyah poşet alınız’’ yazısını yazan ve asanlara sesleniyorum; bu saçma tabularınızdan arının ve “askıda ped’’ uygulamasıyla ‘’regl yoksulluğu’’ yaşayan kız çocuklarına ve kadınlara ulaşın…

**
Ocak ayındayız, bu ay rahim ağzı(serviks) kanseri farkındalık ayı. Rahim ağzı kanserine HPV virüsü neden oluyor ve Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre küresel çapta kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanser çeşidi olduğu aktarılan açıklamada, bu alanda yıllık vaka sayısının 570 bin, ölü sayısının da ortalama 311 bin kişiye ulaştığı kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı’nın farkındalık ayına özel hazırlattığı görselde kanserin ciddiyeti ve erken teşhisin hayat kurtardığı yazıyor. Peki bu kanserin önleyicisi olan, %100’e yakın koruma sağlayan HPV aşısı neden bu görselde yer almıyor. Bakanlık bu önemli bilimsel gerçeği gizlemek, saklamak mı istiyor?
Ciddi bir kanser türü olan, rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı ülkemizde aşı takviminde yer almıyor ve aşı olmak isteyenler çok ciddi ücretlere temin ediyor. Ülkemizde 3 doz HPV aşısının fiyatı 2 bin 85 TL. Oysa bu aşı 70’in üzerinde ülkede çocuk yaşta, daha virüsle temas etmeden ücretsiz olarak ulusal aşı takviminde yapılıyor. Aşının hem kız hem de erkek çocuklara yapılması öneriliyor.
Buradan Sağlık Bakanlığı’na seslenelim; HPV aşısını ulusal aşı programına alarak, herkesin kolay ve ücretsiz ulaşmasını sağlayın!

Paylaş

İlgili Yazılar