Depremzede kadınlar hala temel ihtiyaçlara erişemiyor

BM Kadın Birimi çalışmaları, depremzedelerin kendilerinin ve ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için sürdürülebilir geçim kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremler, birkaç dakika içinde milyonlarca insanın hayatını değiştirdi. Binlerce kişi hayatını kaybederken, milyonlarca insan da sevdiklerinin, evlerinin ve yerle bir olan şehirlerinin yasını tutar duruma geldi. Depremlerin üzerinden iki aydan fazla süre geçmesine rağmen, insanların barınma, ısınma, gıda ve hijyenik ortamlar gibi temel ihtiyaçları devam ediyor. Ancak en büyük sorunlardan biri de kadınların geçim kaynaklarına erişimi. UN Women tarafından yayınlanan bir çalışma, bölgede ekonomik faaliyetlerin durma noktasına geldiğini, depremzedelerin kendilerinin ve ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için sürdürülebilir geçim kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yayınlanan çalışmaya göre, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) hem depremden etkilenen bölgede hem de depremzedelerin göç ettiği şehirlerde kadınların ve ailelerinin ihtiyaçlarıyla ilgilenmeye devam ediyor. STK’ların sağladığı destek, kırsal alandaki kadınların ekonomik olarak güçlenmesini de kapsıyor.

Kadın kooperatifleri güçlendirilmeli

Kadın kooperatifleri, kırsal kesimdeki kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Depremden önce bölgede 143 kadın kooperatifi faaliyet gösteriyordu. UN Women Türkiye Program Yöneticisi Ebru Ağduk konuyla ilgili olarak, “Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları; kırsal kesimdeki kadınlar da dahil olmak üzere en kırılgan kesimlerin güçlenmesinde ve onlara hizmet sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. İlk müdahale ekipleri olarak STK’lar kadınları, kız çocuklarını ve ailelerini desteklemek için büyük bir dayanışma gösteriyor. Deprem, kadınların liderliğindeki STK’ların kriz zamanlarında azim, dayanıklılık ve katkılarını bir kez daha gösterdi. UN Women olarak sivil toplum kuruluşlarının deprem sonrası iyileşme için gösterdikleri tüm çabayı desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Ağduk, UN Women’ın sivil toplum ortaklarının depremlerden etkilenen kadın ve kız çocuklarına uzun vadede destek sağlamak için çalıştığını sözlerine ekledi.

Paylaş

İlgili Yazılar