Eğitim Sen’den okulda tacize tepki: Çocuklar konuşsun, büyükler onları korusun

Mersin’de bir okulda müdür yardımcısının 6 çocuğa cinsel tacizde bulunmasıyla ilgili konuşan Eğitim-Sen Mersin Şube Kadın Sekreteri Nermin Karasu, susturulmak istenen bir ortamda çocukların taciz olayını anlatmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Çocuk susar deniliyor hep ama çocuk susmaz, konuşur. Yetişkinler de çocukları korumalı” dedi.

Mersin’in Toroslar ilçesinde bulunan Candan Merzeci Ortaokulu’nda yaşları 13 olan 3 kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen müdür yardımcısı Erdem Ökdemir, “Sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel taciz” suçlamalarıyla tutuklandı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Sen Mersin Şube Kadın Sekreteri Nermin Karasu, olayın takipçisi olacaklarını belirtti. Karasu, bu tür olayların eğitimcilere karşı şiddet ve linç kültürüne zemin hazırlayabileceğini ifade etti.

“ÇOCUKLARIN TACİZİ ANLATMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Nermin Karasu, çocukların ailelerine taciz olayını anlatmaları üzerine sürecin başlatıldığını, susturulmak istenen bir ortamda çocukların bunu anlatmasının önemli olduğunu vurguladı.

Yetişkinlerin, eğitimcilerin ve devlet kurumlarının çocukları koruma yükümlülüğünde olduğunu söyleyen Karasu, “Savunmasız çocukların taciz, tecavüz ve her türlü şiddetle karşı karşıya kaldıkları vahametiyle; sokakta, çok sayıda çocuğun çalıştırıldığı yerlerde, evde, okulda ve çocukların tüm yaşam alanlarında bu olayla bir kez daha açığa çıktı. Çocuklarda yarattığı travma, tahribat ile ağır yaralı bir sosyal yaşam içerisinde ve geleceği çalınmış bir yaşama mahkum bırakmak en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Bu tür olaylarda yetişkinlerin çocukları dinleyerek korumak adına her şeyi yapması gerekir” diye konuştu.

ÇEDES’İN ÇOCUKLAR ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİSİ

Okullarda çocuklara dönük hak ihlallerinin ve suç oranlarının arttığına dikkat çeken Karasu, Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) uygulamasının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine değindi:

“Bu oluşan geniş bataklıkta suç ve suçlular artarak gelmektedir. En ağır biçimde cezalandırma talebimizle birlikte, yaz boz tahtasına çevrilen eğitim sisteminin ÇEDES projesi ile yoksulluğun, açlığın, işsizliğin, ötekileştirmenin yaşandığı bu toplumsal süreçte cevap olamayacağını, eğitimin ve pedagojik bilimsel gerçeğin dışında tutularak değerler eğitim adı altında ve “manevi danışmanlar” diye 81 ilde devreye soktukları proje ile ortadan kaldıramayacakları bir gerçektir. Bu tür sorunların arttığı ortamlarda ‘manevi danışmalık ’adı altında pedagojik bilgisi ve uzmanlığı olmayan kişilerin olması sebebiyle konuşmayan çocuklarına artacağı gerçeği apaçık ortadadır.”

“İSTİSMARA GÖZ YUMULMAMALI”

Ensar Vakfı’ndaki istismar olayından sonra geçmişte Aile Bakanı’nın ‘Bir kereden bir şey olmaz’ sözünü hatırlatan Karasu, “Bir defadan bir şey olmaz mantığını açtı derin yara ortadadır. Çocuk istismarına göz yummak bu tür suçlara zemin hazırlıyor. Eğitime ayrılan pay azaldı. Ağırlıkla yoksul çocukların okullarındaki manevi danışman çabası, şiddetin kadına, çocuğa görünür şekilde arttığı gerçeği ile bu ve bundan sonra  oluşabilecek acı sonuçların olmaması için, eğitimin demokratik ile bilimsel ışığında yapılandırılması acildir. Eğitim Sen olarak olayın takipçisiyiz” dedi.

Paylaş

İlgili Yazılar