EŞİK: Danıştay 1 Temmuz’dan önce yürütmeyi durdurmalı

Eşitlik İçin Kadın Platformu(EŞİK) İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış kararına yönelik Danıştay’a çağrıda bulunarak 1 Temmuz’dan önce yürütmeyi durdurma talebinde bulundu.

20 Mart günü Resmi Gazete’de yayımlanan bir Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkacağı ilan edilmişti. Ardından 30 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan ikinci bir Cumhurbaşkanı lararı ile Türkiye’nin 1 Temmuz’da sözleşmenin tarafı olmaktan çıkacağı açıklanmıştı.

TBMM onayı olmadan alınan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış kararına karşı pek çok kadın, STK ve siyasi parti, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle Danıştay‘a başvurmuştu. EŞİK Danıştay 10. Dairesi’nin söz konusu başvurular ile ilgili hala bir karar vermediğini hatırlatarak “ İstanbul Sözleşmesi, kadınların can güvenliği ve şiddetsiz bir hayat hakkı için kritik önemde bir hukuki belgedir. Danıştay 1 Temmuz’dan önce derhal yürütmeyi durdurma kararı vermelidir. 1 Temmuz’da Türkiye Sözleşme’den çıktıktan sonra karar verilmesinin bir anlamı olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

EŞİK yarın Danıştay’a ek dilekçe verecek  

Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüleri yarın 11:00’de Ankara’da Danıştay binasının önünde bir basın açıklaması düzenleyerek, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yürütmesini derhal durdurması ve anayasal dayanaktan yoksun ve hukuken yok hükmündeki Cumhurbaşkanı kararlarını iptali için ek dilekçe verecek.

Paylaş

İlgili Yazılar