Esnafın saldırdığı kadına 6284 uygulanmadı

İstanbul Üsküdar’da erkek arkadaşı ile birlikte  el ele yürürken esnafın saldırdığı Gökçe K.’nin 6284 No’lu yasa dahilinde koruma talebi, polislerce “aile içi şiddet değil” denilerek reddedildi.

İstanbul Üsküdar’da 11 Kasım 2021 Perşembe günü, erkek arkadaşı Mehmet B. ile birlikte  el ele yürürken esnafın saldırdığı Gökçe K.’nin 6284 No’lu yasa dahilinde koruma talebi, polislerce “aile içi şiddet olmadığı” gerekçesiyle uygulanmadı.

Bianet’ten Evrim Kepenek’e konuşan Gökçe, saldırı sonrası yaşanan süreci şöyle anlattı:

“Ülkenin gidişatının nasıl bir yer olduğunun farkındayız. Sokakların ne hale geldiğinin farkındayım. Bu sebeple hiçbir şekilde ne kılık kıyafetimi ne davranışlarımı, kimseyi ilgilendirmeyen kimseye zarar vermeyen yalnızca benim ve erkek arkadaşımın rızası dahilinde yaşanmış bir şeyden şiddet görmek, biraz daha her şeyin somutlaştığını şiddet sarmalının sıklaştığını görmemizi sağladı.

‘Eskiye göre daha tedirgin hissediyoruz’

“İkimiz de eskiye göre biraz daha tedirgin hissediyoruz. Elbette farkındayız, insanların sokakta böyle şeyler yaşadığını biliyorduk ama kendi başımıza gelince bunu daha net olarak gördük.

“Üsküdar’da yaşamaya devam edeceğiz. Ben annemle orada yaşıyorum. Orası benim evim. Bu ilçeden asla ayrılmayı düşünmüyorum. Bu ilçeden ve bu kentten ayrılmayı düşünmüyorum. Ben değil bu insanlar çekinmeli. Ben korkmuyorum. Bu insanlar korkmalı.

“Şikayetçi olmak için karakola gittiğimizde de şöyle karşılandık. Biraz bekletildik. Çok zaman aldı bizimle ilgilenmeleri. Sonra iki polisle olayın yaşandığı bölgeye gittik. Onlar daha yardımcı oldular. Ama sonra karakola döndüğümüzde oradaki polislerden ‘bir şey çıkmaz’ gibi bir yansıma oldu.

‘Aile içi şiddet’ olmadığı için…

“Sonra ben 6284 No’lu yasadan yararlanmak tedbir kararı istediğimi söyledim. Polis şefi de ‘olayın faili meçhul olduğunu belirtti ve aile içi şiddet olsaydı’ yaralanacağımı söyledi. ‘Kadın olarak şiddet görseydiniz yararlanabilirdiniz’ dendi. Oysa geçen günlerde bu yasadan Naci İnci’nin yaralandığını biliyoruz. Bana öyle bir davrandı ki polisler,  sanki benim bunu talep etmeye hakkım yokmuş gibi davrandılar.

“Zaten benim şiddet görmem erkek arkadaşımın da görmesi de toplumsal cinsiyet kodlarından kaynaklı bir şiddetti. Bu konuda daha ilgili olmalarını beklerdim. Halen tedirginim ve koruma kararı çıkartılmasını isterdim.

Serbest bırakıldılar

“Emniyet Müdürlüğü’nden bilgi aldık. Şahısların hepsinin kimliklerini tespit edip gözaltına almışlar. İfadelerini aldıktan sonra serbest bırakmışlar. Biz onların isimlerini bilmiyoruz ama onlar bizim isimlerimizi biliyor. Dosyamıza biz erişemiyoruz. 15 gün sonra ancak görebilecekmişiz.

“Biz bunu sosyal medyada anlatırken ‘Sarıldığımız ve el ele tutuştuğumuz noktada saldırdılar’ diye yazmıştım. Burada bir tartışma başlamış. ‘Yani öpüşüyorlardır’ vs diye.

“Biz sokakta öpüşmekten imtina edenler insanlar değiliz. İnsanlar sokakta öpüştü diye kimsenin tacizine, şiddetine göz yumacak değiliz. Hukuken bunlar yasalar da suç değil ve insanlar sokakta öpüşebilir. Kimse de onlara şiddet uygulayamaz. Sokakta öpüşmekten dolayı kimsenin haddine değil bize saldırmak. Evin içinde dahi yaşan alanlarımızın daraldığını hissediyoruz.”

6284 sayılı yasadan doğan haklar nelerdir?

1-Şiddete uğrayan kadın devletten sığınak talep edebilir.

2- Kanun kapsamında şiddet gören ya da tehdit altında olan kadınlar geçici koruma (yakın koruma) talep edebilirler.

3-Şiddete uğrayan ya da tehlikede olan kadın; şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılmasını, kendisine yaklaşmasının engellenmesini, adresinin gizlenmesini, kimlik ve ilgili diğer bilgilerin değiştirilmesini isteyebilir.

4-Şiddet uygulayanın silahını polise teslim etmesini, geçici velayet ve tedbir nafakası, geçici maddi yardım, oturduğu eve aile konutu şerhi konulmasını talep edebilirsiniz.

Kaynak: Bianet

Paylaş

İlgili Yazılar