Günebakan Kadın Derneği 13. yaşını ‘Kendine Ait Bir Mekanda’ kutladı

Günebakan Kadın Derneği 13. yıldönümünü yeni dernek binasında düzenlenen bir etkinlikle kadınlarla birlikte kutladı.

Haber- Fatoş Sarıkaya

25 Kasım 2008 yılında kurulan ve Mersin’de faaliyet gösteren Günebakan Kadın Derneği’nin 13. yıldönümü etkinliği yeni dernek binasında kutlandı. Yoğun bir katılımın söz konusu olduğu etkinliğe çok sayıda kurum, kadın örgütleri temsilcileri ve bir çok feminist katıldı.

Kendine ait bir mekan

Dernek tanıtımı ile ilgili konuşan Günebakan Kadın Derneği Kurucu Başkanı Selma Yazıcı, Virginia Woolf’un kendine ait bir oda istemesine atıfta bulunarak kadın derneklerinin de kendilerine ait bir mekana sahip olmalarının önemine vurgu yaptı. Yazıcı, “13. yıldönümümüz olmasının yanında bir diğer heyecanımız ise kendimize ait bir mekanımızın olması. Bir mülke sahip olmanın ötesinde, Virginia Woolf’un kendine ait bir oda istemesi gibi üniversiteli genç kadınlara ‘Kendinize ait bir oda olalı’ derken bu odanın neden önemli olduğunu açıklayan konuşması kadınların kendilerine çizilen sınırları kaldırmaları, alanlarını genişletmeleri için kendilerini geliştirmeye olanak sağlayacak bir odaları olması gereğinden bahseder. Aynı nedenlerle kadın derneklerinin de kendilerine ait bir mekanlarının olmasının önemli olduğunu 13 yıl boyunca deneyimledik. Kadınların güçlenmesi için birlikte olacakları, birlikte öğrenecekleri uygun mekanlara ihtiyaçları var. Mekanı çalışmalarımıza uygun hale getirmek için gerekli tadilat için verdikleri destekten dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Şerife Hasoğlu’na, emekçi belediye çalışanlarına gönülden teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

“Feminist ilkelerle çoğalıyoruz”

Günebakan Kadın Derneği Üyesi Seçil Sezen yaptığı açılış konuşmasında dernek olarak geçmişten şimdiye, başka mekânlardan buraya dayanışmayla ve feminist ilkelerle çoğalmaya devam ettiklerini söyleyerek, “Biz Günebakan Kadın Derneği üyeleri olarak kadın sorunlarını, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini, kadına yönelik her türlü şiddeti, çocuk istismarını, hayvana şiddeti, ağaca şiddeti kendimize dert edinmiş bir grup kadınız. Geçmişten şimdiye, başka mekânlardan buraya dayanışmayla ve feminist ilkelerle çoğalmaya devam ediyoruz. Biz Günebakan Kadın Derneği olarak kadına yönelik şiddetle mücadele ederken, haklarımızı almayı ve korumayı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı, kendi gücümüzün farkına varıp birlikte daha da güçlenmeyi kendimize hedef koymuşuz. Bu amaçla devletlerden, hükümetlerden, siyasi partilerden bağımsız bir örgüt olarak eğitimler, kampanyalar, lobi faaliyetleri, projeler, iş birlikleri kurduk ve kurmaya devam ediyoruz. Böylece biliyoruz ki kadın hareketine, demokrasiye güç katıyoruz.” dedi.

“Her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edeceğiz”

Seçil Sezen; birbirinden farklı olan duygu, düşünce ve inançlara saygı duyarak, farklılıkları kabul ederek, şiddet içeren cinsiyetçi ve yargılayıcı dilden arınarak, hiyerarşi üretmemeye özen göstererek, birbirlerinin eşit katılımcılığını destekleyerek ve birbirlerini tüm bunlarla sarıp sarmalayarak 13 yıldır bir arada olduklarını dile getirdi. Kuruluşlarından bu yana her türlü ayrımcılığa karşı mücadele ettiklerini ve bu mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Sezen, şunları söyledi: Yerimizin hayalini 13 yıldır kuruyoruz ve sonunda bugün burada kendi yerimizde sizleri karşılamak ve ağırlamak bizim için çok keyifli. Neden kendi yerimizin olması bu kadar önemli? Çünkü 13 yıldır yaptığımız gibi burada gönlümüzce, isteğimizce, sınırsızca veya yalnızca kendimizin koyduğu sınırlarca cinsiyetçiliğe, türcülüğe, ırkçılığa, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edeceğiz. Çünkü emeği görünmez kılan, değersizleştiren her türlü mekanizmayla mücadele edeceğiz. Farlılıklarımızı yok sayan, aşağılayan, farklılıklarımıza saygı duymayan, tek tip anlayışlarla mücadele edeceğiz. Doğayı korumaya buradan başlayacağız. Bahçemizle birlikte yaprak yaprak yeşillenecek, dal budak vereceğiz. Filizlerimiz kadın dayanışmasının ışığıyla büyüyecek. 

Paylaş

İlgili Yazılar