İşverene ‘cinsel ayrımcılık’ cezası

Belçika’da ilk kez bir işveren, kürtaj yaptıran kadın çalışanını işten çıkardığı için, “cinsel ayrımcılık” yaptığı gerekçesiyle suçlu bulundu. İşveren, kadın çalışana altı ay brüt maaş ödemeye mahkum edildi.

Enstitüden yapılan açıklamaya göre, ülkenin Flaman kesiminde bakım sektöründe çalışan kadın, işverenine hamile olduğunu ve bunu sonlandırmak istediğini bildirdi. Kürtajdan sonraki ikinci iş gününde de “performansın sulandırılması ve güvenin kırılması” gerekçesiyle kadının sözleşmesi feshedildi.

MAHKEME İŞTEN ÇIKARMA GEREKÇELERİNİ YETERLİ BULMADI

Belçika Kadın-Erkek Eşitliği Enstitüsü, kadın çalışan adına iş mahkemesine başvurdu. Enstitüye göre, mahkeme bir süre önce, “işten çıkarmanın kürtajdan kaynaklandığına ve bu nedenle cinsiyete dayalı ayrımcılık oluşturduğuna” karar verdi.

Mahkeme, işverenin işten çıkarma gerekçelerine ilişkin nesnel bir kanıt sunamadığına işaret etti. Mahkemeye göre, işten çıkarmanın zamanlaması ile ciddi bir yeniden değerlendirmenin yapılmamış olması, işe son verme ve gebeliğin sonlandırılması arasında bir bağlantı olduğunu düşündürüyor. Bu nedenle mahkeme, işvereni kadın çalışana altı aylık brüt maaş ödemeye mahkum etti.

Mahkeme, işveren tarafından IGVM’ye de sembolik olarak 1 euroluk tazminat ödenmesine karar verdi. İşveren, kararı temyiz etmedi.

EMSAL KARAR

Enstitüye göre, bu, kürtaj nedeniyle işten çıkarılmanın bir tür cinsiyet ayrımcılığı olduğunu açıkça teyit eden ilk karar. Bu nedenle de, önemli bir emsal oluşturuyor.

IGVM Müdür Yardımcısı Liesbet Stevens, kamu yayıncısı VRT’ye yaptığı açıklamada, “Mahkemenin kararı, kadınların istemeden hamile kalabilecekleri ve bunu erken sonlandırmaya karar verebilecekleri için işten çıkarılmaması gerektiği konusunda açık bir mesajıdır” dedi.

Enstitüsü’ye göre, yasal düzenlemelere rağmen hamilelik ve doğumla ilgili ayrımcılık hala Belçika’da büyük bir sorun. Belçika’da çalışan her dört kadından üçü, hamilelik veya annelik nedeniyle iş yerinde en az bir kez ayrımcılık, olumsuz durum, eşit olmayan muamele veya gerginlik yaşıyor.

Enstitüye yapılan her üç şikayet başvurusundan biri, işyerinde hamilelik veya annelik nedeniyle yaşanan sorunlardan oluşuyor.

Kaynak- BBC

Paylaş

İlgili Yazılar