Mersin Kadın Meclisi “Bu yıl 269 kadın öldürüldü”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Mersin Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Özgecan Aslan Barış Meydanı’nıda yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. “Asla yalnız yürümeyeceksin” pankartının açıldığı açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın”, “Sessiz kalmıyoruz” ve katledilen kadınların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı. Açıklamada ilk olarak konuşan Mersin Kadın Meclisi Sözcüsü Özge Çabuk, şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacaklarını belirterek, her gün kadınların kendi hayatlarına dair karar aldıkları için öldürüldüğünü vurguladı. Eşit yaşamak, boşanmak, ayrılmak, okumak ve çalışmak için bu yıl 269 kadın öldürüldüğünü dile getiren Çabuk, “152 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Pınar, Melek, Emine, Fatma, Özlem, Esma. İsimlerini sayamadığımız nicesi pandemi ya da deprem değil, erkek şiddeti ile öldürüldü. 1 gün içinde 4 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı her biri hayatta olacaktı. Bu ülkede kadınlar her gün yaşam mücadelesi veriyor” dedi.

‘EŞİTLİĞİ KAZANACAĞIZ’

Ardından Üniversite Kadın Meclisi adına Sena Selçukoğlu konuştu. Selçukoğlu, “ Üniversiteler bizim özgürlük biziz, Asla yalnız yürümeyeceğiz Her alanda olduğu gibi üniversitelerde de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonuçlarını yaşıyoruz. Genç kadınlar şiddetten kurtulmaya çalışıyor. Tıpkı Melek Aslan gibi. Şiddetten korunmak için koruma kararları aldırırken, geride kitapları kalıyor. Tıpkı Pınar Aslan, Zeynep Şenpınar gibi. Hepsi kendi ayakları üzerinde durmak, kendi kararlarını almak, eşitçe yaşamak istiyordu. Biz ölmek değil yaşamak istiyoruz. Cinsiyetçi ve gerici eğitime karşı, eşit yaşam hakkımız için mücadelemizi her kampüse yayacağız. Eşitliği kazanacağız, sömürü düzenini yıkacağız” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİ KADINLAR YALNIZ YÜRÜMEYECEK

’Son olarak İşçi Kadın Meclisi adına konuşan İlkay Pelin Şimşek ise, işçi kadınlar da asla yalnız yürümeyeceklerini kaydederek, şöyle konuştu: “Mağazalarda, marketlerde, tekstil atölyelerinde, fabrikalarda tüm emek veren kadınların uğradıkları hak gasplarına karşı da birlikte mücadele ediyoruz. ‘Ev işi ile meşgul’ bahanesi ile işgücü bile sayılmamaya, ev içi emeğimizin hiçe sayılmasına karşı mücadele ediyoruz. İşsizliğe, güvencesiz, esnek çalışma koşullarına, daha düşük ücretle çalıştırılmaya, kıdem tazminatı gaspına, sendikasızlığa karşı mücadele ediyoruz. Fikrimizle, aklımızla, örgütlü gücümüzle kadınların eşit yaşam mücadelesini büyütüyoruz” diye konuştu.Açıklama “6284’ü uygula kadınlar yaşasın” ve “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganları ile sonlandı.

KAYNAK: MA

Paylaş

İlgili Yazılar