Kadın öğrenciler: Bursumuzun kesilmesi ekonomik şiddettir

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektöre karşı yapılan eylemlere ve Onur Haftası etkinliklerine katılan öğrencilerin KYK bursları yeniden kesildi. Bursları kesilen kadın öğrenciler Twitter’da seslerini duyurmaya çalışarak devlet tarafından kendilerine ekonomik şiddet uygulandığını duyurdular.

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak Melih Bulu’nun atanmasından sonra buna karşı çıkan öğrencilerin başlattığı direniş sırasında 6 Kasım’da düzenlenen eyleme katılan öğrencilerin burs ve kredilerinin kesilmesi kararıyla kadın öğrenciler devlet eliyle uğradıkları ekonomik şiddeti Twitter’da video zinciri ile anlatmaya başladı.

#BursumaveKredimeDokunma etiketi ile paylaştıkları videolarda hukuki süreci de aktararak bunun ekonomik şiddete aracılığı ile başlatılan baskı ve sindirme politikası olduğunun altını çizdiler. Bursu kesilen öğrencilerden biri olan Üniversiteli Kadın Kolektifi’nden Gülşah Şahin yaşadıklarını; ‘Üniversitemizi, doğayı, kadın ve LGBTİ+ haklarını savunmak, ırkçılık yapmamak bursların kesilmesi için bir gerekçe ve birkaç aydır bunu sıkça yaşıyoruz. 6 Kasım’da yapılan eylemde işkenceyle, kelepçeyle, tehditlerle gözaltına alındık. Hukuki süreçte itirazlarımızla bursların kesilmesi yürütmeyi durdurma kararı ile sonuçlansa da yürütmeyi durdurma kararının iptali ile bir kez daha burs ve kredilerimiz kesiliyor. Yangınlarla baş edemeyen, kadın cinayetleriyle ilgilenmeyen iktidar ekonomik kriz içinde 650 lira ile geçinmeye çalışan öğrencilerin burslarını keserek ekonomik şiddeti devam ettiriyor.‘ diyerek aktardı.

Bursu kesilen bir başka öğrenci ise şu ifadeleri kullandı: 6 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektöre karşı olan eylemde yasal haklarım hiçe sayılarak işkenceyle gözaltına alınmıştım. Kanunsuz şekilde kesilen geri ödemeli KYK kredim çıkan yürütmeyi durdurma kararı ile toplu olarak geri ödenmişti. Bugün öğrendim ki dava üst mahkemeye götürülmüş ve aynı hakim bu kez yürütmeyi durdurmanın iptali kararı vermiş. Şimdi KYK beni 4 ay mağdur ettikten sonra toplu olarak yatırdığı 2600₺ parayı benden geri istiyor. Eğer ödemezsem de haciz gelecekmiş. Devlet bana ihtiyaçlarım için aylık 650 lira borç verirken ihtiyaçlarım için belirlediği tutarın 4 katını istiyor benden.

Paylaş

İlgili Yazılar