Kendi Yarattığı Boşluğu Kendi Dolduranlar: Girlfriends

Yaşamın sıradanlığı ve sıra dışı sancıları içinde kendini yeniden doğurmaya çalışan bir kadının hikayesi Girlfriends. Bir çaba bir gayret hikayesi. Kendine yetebilme ve kendin olabilme hikayesi.

New York’ta yaşayan amatör fotoğrafçı Susan, geçimini sağlamak için yaptığı düğün vb. etkinlik fotoğrafçılığından oldukça sıkılmış, kendini ve yeteneğini fark ettirebilmek için büyük bir uğraş içine girmiştir. Bu sancılı süreç içerisinde bir de en yakın arkadaşı ve aynı zamanda ev arkadaşı olan Anne’in evlilik haberini almasıyla birlikte kendini derin bir belirsizlik çukurunun içine itilmiş bulur. İtildiği bu çukurdan çıkmaya fırsat bulamadan tonlarca kaygı ve yalnızlık hissi üzerine ölü toprağı gibi çöker.

Susan’ın, kendisine adeta mezar olan bu kör kuyudan çıkmak için verdiği savaş bizlere; yaslandığımız ve yıkılmaz düşüncesiyle kendimizi koşulsuz şartsız emanet ettiğimiz duvarların aslında en ufak bir darbeyle nasıl darmaduman olabileceğinin bir göstergesi aslında. Bağlanma, bağ kurma ve bu bağlarla birlikte kendini bir kişiye, bir duruma alıştırma ve alıştığın bu kişiye, duruma derin ve keskin anlamlar yüklemenin, günü geldiğinde yani o bağlar gevşediğinde veya koptuğunda kişiyi nasıl bir yoksunluğun içine sürüklediğinin bir tasviri. Adeta bir bağımlı gibi yoksunluğunu çektiği, kendini tamam hissettiği o duruma geri dönmeyeceğini ve gücünün başkasından değil de kendinden geldiğini, öyle hissetmesinin nedeninin başkasına yüklediği anlamlar olduğunu anlayacak ve hiçbir dayanak gerekmeden kendi olabilecektir.

Girlfriends, iddiasız olay örgüsüyle, duru ve abartısız anlatımıyla kurgusal dünyayı son derece gerçekçi ve içten kılmış. Şahane bir durum hikayesi. Üzerinden kırk küsür yıl geçmesine rağmen kalitesinden ödün vermeyen şahane bir film.

Paylaş

İlgili Yazılar