Mart ayında 28 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Mart ayında 28 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre, geçtiğimiz Mart ayında 28 kadın cinayeti işlendi, 19 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu.

Haber: Fatoş Sarıkaya

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2021 Mart Raporu’nu yayınladı. Mart ayında erkekler tarafından 28 kadın öldürüldü, 19 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Raporda 19 şüpheli kadın ölümüyle geçtiğimiz Eylül ayından bu yana en yüksek şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiği kaydedildi.

Rapora göre; 20 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. Mart ayında öldürülen 28 kadının 13’ü evli olduğu erkek, 4’ü tanıdık birisi, 3’ü birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si akraba, 2’si kardeşi, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınların 18’i evinde, 6’sı sokak ortasında, 1’i ıssız yerde, 1’i arazide, 1’i arabada, 1’i parkta öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 64’ü evlerinde öldürüldü.

14’ü ateşli silahlarla, 9’u kesici aletle, 3’ü boğularak, 1’i yakılarak öldürüldü. Bir kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.

“İçişleri Bakanlığı gerçekleri çarpıtıyor”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan yapılan açıklamada; İçişleri Bakanlığının kadın cinayetlerine dair bilgileri paylaşmak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıttığı ileri sürüldü. Devletin kadın cinayetleri konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğine değinilen açıklamada şu ifadeler yer verildi:

Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.

20 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Paylaş

İlgili Yazılar