Mersin Kadın Platformu: Çilem Doğan cezalandırılamaz

Mersin Kadın Platformu, yarın hakim karşısına çıkacak olan Çilem Doğan için eylem yaptı. Özsavunmanın bir hak olduğunu belirten platform bileşenleri Doğan’ın cezalandırılmaması gerektiğini ifade etti.

Kendisini fuhuşa sürüklemek istediği ve şiddet uyguladığı iddiasıyla evli olduğu erkeği öldüren Çilem Doğan’ın duruşması yarın Ankara Yargıtay 1. Ceza mahkemesinde saat 09.30’da görülecek. Mersin Kadın Platformu ve Adana Kadın Platformu eş zamanlı olarak konu ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Mersin Kadın Platformu’nun Gazi Mustafa Kemal Bulvarında yaptığı dayanışma eyleminde “Çilem Doğan Biziz”, “Özsavunma haktır, cezalandırılamaz”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganları atıldı.

“Çilem’in yanındayız!”

Mersin Kadın Platformu adına açıklama metinini okuyan Nasibe Keskin, kadın cinayetine giden yolda özsavunma uygulayarak hayatta kalmayı başaran Çilem’in yanında olduklarını söyledi.

Evli olduğu süre boyunca uğradığı şiddet sonucu mahkemeden 9 kez koruma kararı almasına rağmen şiddetin devam ettiğini belirten Keskin, “Altı yıl önce evli olduğu erkeğin 2,5 yıl boyunca sistematik şiddetine maruz bırakılan Çilem yaşamak için şiddet failine karşı özsavunmasını uygulamak zorunda bırakıldı. Şiddet gördüğü bu süreçte sayısını artık kendisininde tutamadığı kez devlet kurumlarına başvuru ve şikayetlerde bulundu. Mahkemeden 9 kez koruma kararı alındı. Ama tüm bunlar Çilem’in ve ailesinin güvende kalmasını sağlamadı. Şiddet ve tehditler sürdü. En sonunda Çilem seks işçiliğine zorlandı ve yine fail ailesini ve kendisini ölümle tehdit etti. Çilem yaşayabilmek için özsavunmasını uygulamak zorunda bırakıldı.” dedi.

“Erkeklere iyi hal indirimi, kadınlara ceza”

Yargının kadın katillerine indirim uygulayıp, özsavunma yapan kadınları cezalandırarak taraflı bir politika izlediğini belirten Nasibe Keskin şu sözleri kullandı:

Çilem’in sözü aklımızda; “Hep erkekler mi öldürecek.” Varolan erkek devlet, erkek yargı kadınları, lgbti+ları katleden erkeklere iyi hal, haksız tahrik indirimi gibi indirimler uygulayıp katilleri ödüllendirirken, yaşamını savunan kadınların özellikle cinsel şiddet ve seks işçiliğine zorlanması beyanlarını kabul etmiyor ve kadınları yaşamlarını savunduğu için cezalandırmaya çalışıyor. Anlık gelişen fiziksel özsavunma halini “kimliğini değiştirip kaçsaydın, estetik olsaydın” diyerek haksız göstermeye çalışıyorlar. Ancak kadın cinayetlerinden ve yaşamlarımızdan biliyoruz ki kadınlar devlet koruması olmadığı ve toplumsal normlar sabretmeyi, alttan almayı öğütlediği için sabretmeyi deniyor. Sabredilmeye çalışılan o anda ise yaşamsal tehdit, şiddet hiç bitmiyor. Başka çaresi kalmadığı zamanda da kadınlar özsavunmasını uygulamak zorunda bırakılıyor.

Çilem Doğan için hastag eylemi yapılacak

“Yaşamını savunmak için özsavunma uygulamak zorunda bırakılan ve cezalandırılan kadınlardan, lgbti+lardan ve Çilem’den vazgeçmiyoruz. Özsavunmasını uygulayan kadınlar, lgbti+lar hepimiziz. Ve birbirimizden vazgeçmiyoruz. Özsavunma cezalandırılamaz.” diyen Keskin, bu akşam saat 21.00’de #çilemdoğanaözgürlük #çilemdoğanaberaat tagiyle tüm kadınları, lgbti+ları Çilem’i savunmaya çağırdı.

Paylaş

İlgili Yazılar