Mersin’de meslek odaları ‘Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı’ atölyesine katıldı

Mersin’de ‘Cinsiyetsiz Meslek ve Meslek Odalarının Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı’ projesi kapsamında ilk atölye çalışması gerçekleştirildi. ‘Toplumsal Cinsiyet eşitliği’ ve ‘Cinsiyetçi Söylem’ odaklı atölyede katılımcılara eğitim verilerek, katılımcıların kendi odalarındaki tüm meslektaşlarına ulaşıp bu eğitimleri sürdürebilir kılmaları hedefleniyor.

Anka Üreten Kadın Derneği, Sabancı Vakfı’nın desteğiyle başlatmış olduğu ‘Cinsiyetsiz Meslek ve Meslek Odalarının Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı’ adlı projenin ilk atölyesini gerçekleştirdi. Nobel Oteli’nde yapılan atölye çalışması iki gün sürdü.

Atölyede; ayrımcılık, toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliği mitler ve gerçekler, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, çalışma yaşamında şiddet, dilde cinsiyet eşitliği ve feminist iletişim, çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliği, yetişkin eğitimi, meslek odaları eşitlik adımları gibi konu başlıkları ele alındı.

“Meslek gruplarında toplumsal cinsiyet eğitimlerini yaygınlaştırmak istiyoruz”

İlk atölye çalışmasının oldukça verimli ve dinamik geçtiğini belirten Proje danışmanı Emel Sevgi Öngör, “Projemizin hedef kitlesi Mersin’de 10 meslek kuruluşuyla çalışmayı planladık. Bunlar Mersin Gazeteciler Cemiyeti (Basında cinsiyetsiz dil), Mersin Barosu (Hukukta Cinsiyetsiz Dil), Mersin Şoförler Odası, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Mersin Tabip Odası, Mersin Eczacı Odası, Mersin TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Mersin Diş Hekimleri Odası, Mersin Mali Müşavirler Serbest Muhasebeciler Odası, Mersin Ticaret ve Sanayiciler Odası ile çalışmayı ilk aşamada uygun gördük. Bu 10 meslek kuruluşundan doğrudan 200 kişi ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsiyetçi söylem atölyelerine katılımlarını sağlayacağız. Her kurumdan iki kişinin eğitimci eğitimlerini sağlayacağız. Bu kişiler eğitici eğitimler sonucu kendi meslek kuruluşlarında, meslektaşlarına ulaşarak bu eğitimleri vererek daha yaygın bir hale getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinde karar alıcılar hedefleniyor

Emel Sevgi Öngör, her gün bir şekilde iletişim halinde olunan meslek grubu mensuplarının konuşma ve yazı dillerini toplumsal cinsiyet eşitliği süzgecinden geçirerek cinsiyetsiz bir dile dönüştürmelerini sağlamaya yardımcı olmak istediklerini ifade etti.

Öngör, proje hedeflerine dair şunları söyledi:

Bu atölye çalışmalarına katılan meslek üyelerinin ailelerinden özellikle çocuklardan başlayarak bu duyarlılığı aktaracağına, müşteri, müvekkil, hasta ya da hedef grupları kimse onlarla kurdukları ilişkide de bu duyarlılıklarını paylaşacaklarına inanıyoruz. Her meslek kuruluşunun yıllık faaliyetlerinde bu eğitimlere yer vermelerini sağlamak, bütçe planlarını toplumsal cinsiyet eşitsizliği süzgecinden geçirmelerini sağlamak, bu yönde savunuculuk ve kampanyacılık çalışmalarını güçlendirmek, yönetim kurulu birimlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği izleme birimlerini kurmalarını sağlamak konusunda dernek olarak tüm süreçlerde yanlarında olacağız.

Kentin tüm dinamiklerinden sorumlu olan karar alıcıların, meslek grupların, yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı olmaları ve kentte ilgili aktif sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde faaliyetler geliştirmeleri ve bu yönde çalışma kapasitelerini arttırmayı hedefliyoruz.

Haber- Fatoş Sarıkaya

Paylaş

İlgili Yazılar