Mersin’de bir yılda 50 kadın İHD’ye başvurdu

İHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu raporuna göre Mersin’de bir yıl içerisinde hak ihlaline uğrayan 50 kadın başvuruda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, 2020 Mart ile 2021 Nisan ayı arasında kentte kadına dönük yapılan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Dernek binasında yapılan açıklamada, raporu okuyan İHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu Sözcüsü ve İHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı Zeynep Benli; 2020 yılı içerisinde 36, 2021 Nisan ayına kadar ise 14 başvuru olmak üzere toplamda kadına dönük 50 hak ihlali başvurusunun kendilerine yapıldığını söyledi. Kadına dönük hak ihlallerinin artarak devam ettiğinin vurgulayan Benli, derneklerine başvuranlara hukuki destekte bulunduklarını söyledi. Kentte son bir yılda silahla yaralama, şiddet, taciz, çocuk istismarı gibi konularda kendilerine başvuruların olduğunu kaydeden Benli, hak savunucuları olarak her alanda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

“Kadınların kazanılmış hakları ortadan kaldırılmak isteniyor”

İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesi, devlet eli ile şiddet meşrulaştırılarak otoriter anlayışın giderek güçleneceğinin göstergesi olduğunun altını çizen Benli,  böylece kadınların kazanılmış haklarının ortadan kaldırılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Benli, İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan ve para cezası alan Mersin Kadın Platformu’ndan kadınların İHD’ye başvurduğunu söyleyerek, “İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesi, devlet eli ile şiddet meşrulaştırılarak otoriter anlayışın giderek güçleneceğini göstermektedir. Kadınların kazanılmış hakkı olan nafaka hakkı ortadan kaldırılmak istenmektedir. Çocuklarına bakmak zorunda olan kadınlar ekonomik anlamda ortak sorumluluk gerektiren ve ödenmesi zorunlu  olan nafaka,  haksız bir kazanç  olarak görülmekte ve ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.” dedi.

Zeynep Benli; cezaevlerinde kadınların şiddete maruz kaldığını, çıplak aramadan dolayı hak ihlallerinin yapıldığı,  şiddet vakalarının gerek cezaevlerine gerekse  sevkler sırasında  kolluk güçlerince  gerçekleştirildiği, cezaevlerindeki  çocuklu annelerin  sorunlarına da çözüm getirilmediğini dile getirdi.

“Kadınlar susmaya mecbur bırakılıyor “

Kadın katliamlarının devam ettiğine dikkat çeken Benli, “Kadınlar katledilmekte, şiddete uğramakta, taciz ve tecavüze maruz bırakılmakta, failler cezasızlık politikaları ile adeta ödüllendirilmektedirler. Kadınlar, ev içi şiddete karşı savunmasız bırakılmakta, bu görünmezlik yaşamlarını tehdit eder hale gelmekte ve kadınlar korku ile susmaya mecbur bırakılmaktadırlar” diye konuştu. Savaş mağduru ya da ekonomik olarak mülteci durumuna gelmiş kadınlara da işaret eden Benli, mülteci kadınların her türlü emek sömürüsüne, şiddete, ayrımcılığa, tacize ve tecavüze maruz kaldığını söyledi.

‘Mücadeleye devam edeceğiz”

İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilemeyeceğini de vurgulayan Benli, “Türkiye,  Anayasanın  90. maddesine göre  değiştirilemez olan sözleşmenin  yükümlülükleri yerine getirmeli, kadına  yönelik  şiddete karşı  6284  sayılı yasadaki  maddeleri  uygulamalıdır. Kadın mücadelesi; kadına yönelik şiddete karşı yapılmaktadır. Kadınlar, haklarından vazgeçmeyecek, hakları için mücadele etmeye devam edeceklerdir” dedi.

Paylaş

İlgili Yazılar