Mersin’de kadınlar daha yaşanılır bir dünya için pedal çevirdi

Mersin’de kadınlar, Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında süslü kıyafet ve bisikletleriyle kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kentte bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmak için bir araya geldi.

Fatoş Sarıkaya

İlk defa 2013 yılında İzmir’de başlayan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, o tarihten itibaren sürdürülebilir ve aktif ulaşım konularına dikkat çekmek için yapılıyor. Kadınların bisiklete daha çok binmesini de teşvik eden etkinlik, dün 30 ülkenin 155 şehrinde eş zamanlı olarak yapıldı. Bu amaçla Mersin’de de bir araya gelen kadınlar süslü kıyafetleri ve çiçek, balon, Türk bayrakları, çeşitli sloganlarla donattıkları bisikletleri ile pedal çevirdi.

Etkinliğinin İl Organizatörü Ebru Petek Budur yaptığı açıklamada kentte bisikletli ulaşımın çevreye sağladığı katkı, iklim krizi, bisikletli ölümler ve kadınların toplumdaki yerine değinerek farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirtti.

 “Otopark değil park istiyoruz”

Şehirlerin insan odaklı olarak yeniden tasarlanmasını talep eden Ebru Petek Budur, daha çok otopark yerine daha çok park istediklerini de vurguladı. Ulaşımda otomobil yerine bisikletin tercih edilmesinin karbon salınımını 15 kat daha azalttığı bilgisini veren Budur, şu ifadeleri kullandı:

Kadın ve erkeklerin toplumda aynı haklara sahip olduğunu ve her alanda kendini özgürce ifade etme hakları olduğunu tekrar hatırlatmak istiyoruz. Biz binlerce bisikletli kadın pedallarımızın itici gücünü tüm topluma göstermek ve çocuklarımıza daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Bizler bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz.

 İklim krizine karşı yönetimlerin harekete geçmesini istiyoruz. Belki 4-5 sene sonra artık tırnaklarımızla asfaltı sökmek zorunda olacağımız günleri yaşayacağız. Şehirlerin insan odaklı olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz. Daha çok otopark değil, daha çok park istiyoruz. Bisikletli ölümlerin durması için gerekli olan tüm yasal düzenlemelerin yapılmasını ve toplumun bu konuda daha bilinçli olması için 7’den 70’e herkes için eğitim seferberliğinin başlatılmasını, bu konuda merkezi ve yerel idari yönetimleri göreve çağırıyoruz.

Konuşmaların ardından, etkinliğe katılan çok sayıda kadın trafiğine kapatılan Adnan Menderes Bulvarı’ndan Mezitli ilçesindeki Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ne kadar bisiklet sürdü.

Paylaş

İlgili Yazılar