Mersin’de kadınlar erkek şiddetini protesto etti


Mersin Kadın Platformu, art arda yaşanan kadın katliamlarına tepki göstererek “Bizler biliyoruz ki katiller sadece erkekler değil; aynı zamanda İstanbul Sözleşmesinden çekilenler, 6284’ü etkin şekilde uygulamayan yargı ve kolluk kuvvetleridir.” dedi.


Mersin Kadın Platformu bileşenleri, Raziye Oskay’ın Barış Can Uçuk tarafından öldürülmesini ve son zamanlarda artan erkek şiddetini protesto etmek için eylem yaptı. Pozcu GMK Bulvarında şiddete karşı seslerini yükselten kadınlar “İsyandayız! Kadın katliamlarına, cezasızlık politikalarına, haklarımızın gaspına artık yeter” yazılı pankart açtı.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilenler bu cinayetlerin ortaklarıdır”

Platform adına konuşan Çiğdem Göksoy, “Yeni yılın ilk haftalarında kadın cinayetleri ve erkek şiddeti başta olmak üzere haklarımıza ve hayatlarımıza yönelik saldırılar artarak devam ediyor. Mersin’de belki bizimle aynı sokaklarda, yollara yürümüş olan Raziye Oskay, hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen, daha önce hapse girip 1.5 ay sonra salıverilen Barış Can Uçuk isimli katil tarafından sokak ortasında ateşli silahla katledildi. Hemen ardından İstanbul Barosu üyesi avukat Dilara Yıldız, 10 Ocak gecesi eski nişanlısı Oktay Dönmez tarafından ateşli silahla katledildiği haberini aldık. Öfkeliyiz! Çünkü biliyoruz ki katil sadece bu erkekler değil aynı zamanda İstanbul Sözleşmesinden çekilenler, 6284’ü etkin şekilde uygulamayan yargı ve kolluk kuvvetleridir.” şeklinde konuştu.

“Kadınları korumayan polis bizlere barikat kurdu”

Geçen ay yine Mersin’de bir erkek tarafından katledilen Feriha Temi cinayetini hatırlatan Göksoy, “Feriha öldürülürken orada olmayan polisler hemen sonrasında Feriha için toplanan biz kadınların önünde onlarca olup önümüze barikat kurmaktan geri durmadılar. Bugün burada bir araya geldik çünkü hesabını sormamız gereken çok şey var! Ebru Aras boşanma aşamasında olduğu erkek Umut Aras tarafından ateşli silahla öldürüldü. Umut Aras şimdi nerede dersiniz? Davası devam eden katil şartlı tahliye edildi ve mesleği olan öğretmenliğe dönüşü kabul edildi. Feray Şahin’i öldüren katil polis Burak Akyul’a verilen 5 yıl 3 aylık cezaya yapılan itirazın ise reddine karar verildi. Yetmedi 2019 yılında kız kardeşi Meryem Aktan’ı öldüren Silifke Belediye Başkanı MHP’li Mücahit Aktaş tahliye edildi.” dedi.

“Bizi koruyan devlet değil özsavunmamızdır”

Devletin kadınları koruma yükümlülüğünü yerine getirmediğini ifade eden Çiğdem Göksoy, özsavunma ve kadın dayanışmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: Cezasızlık politikalarını uygulayanlar, şiddet faillerini ödüllendirdiği gibi sokakta samuray kılıcıyla, metroda bıçakla gezen yeni failler yaratıyor. İktidarın; devlet mekanizmasının kılcallarına kadar yaydığı kadın düşmanlığı kadınlara karşı sürdürülen bir savaşa dönüşmüş durumda. Şiddet ve ölüm tehdidiyle burun buruna gelen kadınlar kendilerini öz savunma ile korumak zorunda bırakılıyor ve şiddet failleri değil öz savunma uygulayan kadınlar cezalandırılıyor.

Bugün bizi koruyan, devlet değil öz savunmamız ve dayanışmamızdır. Dilara Yıldız’ın, aldığı tehditlere ve katil Oktay Dönmez için verilen uzaklaştırma kararına rağmen karakola yakın bir bölgede, kolluk görevlilerinin önünde öldürülmesi bunu bize bir kez daha göstermiş oldu. Fakat İstanbul Sözleşmesi’nin, 6284’ün güvence altına aldığı haklarımıza saldıranlara, kadınları yoksulluk ve şiddet döngüsüne hapsetmek isteyen patriyarkal kapitalizme karşı mücadelemiz, gücümüz, dayanışmamız günden güne büyüyor.

Dilara Yıldız ve tüm kız kardeşlerimiz için faillerin cezasız kalmaması, tüm sorumluların hesap vermesi ve bireysel silahlanmanın yasaklanması için mücadelemiz devam edecek.

Paylaş

İlgili Yazılar