Milletvekili Koca, Atatürk Parkını yok edecek projeyi Meclis’e taşıdı

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, MIP şirketinin kentin merkezinde bulunan Atatürk Parkına doğru liman genişleme projesini Meclis’e taşıdı. Koca, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na doğaya ve canlıların yaşamına zarar verecek bu projeye neden göz yumduklarını sordu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Perihan Koca, Uluslararası Mersin Liman İşletmesi’nin (MIP) liman sahasını kentin en önemli noktalarından biri olan Atatürk Parkı’na doğru genişletme projesi ile ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Perihan Koca, önergenin açıklamasında; “Liman genişletilmesi ile ilgili hazırlanan raporda Atatürk Parkı’na ve şehre yansıyacak olumsuz etkiler görmezden gelinmiştir. Üstelik bu rapora imza atan kişiler ve kurumlar yerinde inceleme yapmamış ve toplam 6 günlük süreç içerisinde raporu firmaya teslim etmiştir. Bu rapora da itiraz edilmesinin ardından mahkeme yeni bir bilirkişi heyeti atayarak bir rapor hazırlatmış, akabinde limanın genişlemesi lehine karar vermiştir. Karar önce bölge idare mahkemesi ardında da Danıştay tarafından adeta bir oldu bittiye getirilerek onaylanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Koca, Bakan Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“1. Söz konusu projenin Mersin kentinin en önemli kamusal yeşil alanı olan Atatürk Parkı’nda gürültü ve görüntü kirliliği yaratacağı biliniyorken bu projeye niçin onay verilmiştir?

  1. Söz konusu projenin Mersin Körfezi’nin zengin biyoçeşitliliğini ciddi anlamda tehdit ediyor, doğal habitatları yok edeceği biliniyorken, bu projenin hayata geçirilmesine niçin onay verilmiştir?
  2. Bu projenin Atatürk Parkı’ndaki yeşil alanları tehdit ettiği ve iklim değişikliğinin etkilerinin sert bir şekilde hissedildiği bugünlerde iklim krizinin etkilerini azaltmak amacıyla mevcut yeşil alanların korunması gerekirken bu projenin hayata geçirilmesine niçin onay verilmiştir?
  3. Son derece hassas canlılar olan ve nesilleri tehdit altında olan caretta carettaların yaşam alanları olarak bilinen bölgede söz konusu şirketin genişletme çalışmaları niçin denetlenmemiş, dip taramaları yoluyla deniz dibi ekosistemini tahrip etmesine ve caretta carettaların yaşam alanlarının yok edilmesine niçin göz yumulmuştur?
  4. Liman genişlemesi için yapılacak 176 bin metrekarelik sahanın dolgu malzemesi Mersin’e ait mahallelerde planlanan taş ocaklarından taşınıp getirileceği ve Atatürk Parkı önündeki denize döküleceği ifade edilmektedir. Söz konusu bu yıyı dolgusu için 4 milyon 284 bin ton taş ihtiyacının, mahallelerdeki taş ocaklarından Atatürk Park’ına 350 bin kamyonla taşınacağı, taş ocaklarının çalıştırılmasının yaratacağı çevre tahribatının yanı sıra bu kamyonların yaratacağı trafik yükü ve hava kirliliğine niçin göz yumulmuştur?
  5. Projenin yapılabilmesi için denizin dibinden çıkarılacak asbestin yaratacağı halk sağlığı sorunu ve kirlilik konusundaki endişeler niçin görmezden gelinmiştir?”
Paylaş

İlgili Yazılar