Soyadı hakkı için başvuran kadınlara ret: Kuzuların sessizliği oynanıyor

Kadınlara evlilikte erkeğin soyadını alma zorunluluğu kalkmasına rağmen başvuruda bulunan kadınların talepleri geri çevrildi. Evlenmeden önceki soyadını kullanmak için nüfus müdürlüğüne başvuran EŞİK gönüllüleri Süheyla Doğan ve Sema Yurtbilir Yavuz, “Başvurularımız ilgili müdürlükler tarafında konudan haberdar olmadıkları gerekçesiyle reddedildi. Bun konuda kuzuların sessizliği oynanıyor. Ancak soyadı hakkımız için mücadele edeceğiz” dediler.

Türk Medeni Kanunu’nun “evlenen kadının kocasının soyadını alacağı” hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesinin kararı 28 Ocak’ta yürürlüğe girdi. Ancak kadınların evlendikleri erkeğin soyadını taşıma zorunluluğu kalkınca kayıtlı oldukları nüfus müdürlüklerine başvuruyor ancak başvuruları geri çevriliyor.

İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNÜN KARARDAN HABERİ YOK!

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüsü Süheyla Doğan, evlilik öncesi soyadını kullanmak için Ayvacık Kaymakamlığı İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. İlgili müdürlük, bu konudan haberdar olmadıklarını ve sistemde bu konuda bir düzenleme yapılmadığını söyleyerek Doğan’ın talebini yerine getirmedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Süheyla Doğan, “Nüfus Müdürlüğü, bu konudan haberdar olmadıklarını, yalnızca evlilik öncesi soyadımla bir kimlik düzenleyemeyeceklerini ifade ettiler. Ben de bu konudaki talebimi içeren dilekçeyi Ayvacık Kaymakamlığı yazı işlerine verdim. Soyadı hakkı talebimi destekleyen eşim de süreçte yanımda yer aldı. Soyadının erkek üzerinden devam etmesi, erkek egemen sistemin kadın üzerindeki tahakkümünün bir parçasıdır. Aile içi eşitlik olmadan da eşit toplum yaratılamaz. Evlilik öncesi soyadımı tek başına kullanma konusunda mücadeleye devam edeceğim. Tüm kadınları soyadı hakkına sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.

“KUZULARIN SESSİZLİĞİ OYNANIYOR”

Soyadı hakkı için başvuran bir diğer EŞİK gönüllüsü Avukat Sema Yurtbilir Yavuz de nüfus müdürlüklerindeki memurların karardan haberi olmadıklarını belirterek şunları anlattı:

Öncelikle gece nüfus müdürlüğünden online randevu aldım sabah biyometrik foto çekindim ve kimlik değişim ücreti olan 130 TL’yi mobil bankacılık üzerinden yatırdım. Nüfus müdürlüğüne başvuru yaptım. Memura durumu izah ettim anlamadı. Kimliği değişirken yine iki soyadınız çıkar dedi. Ben tekrar anlattım. Müdür daha iyi bilir dedi. Müdüre gittim. Adamın haberi yok dünyadan. Ona da izah ettim. Biz mahkeme kararı gelirse tek başına evlilik öncesi soyadını yazıyoruz kimliğe dedi. O eskidendi şimdi o hüküm iptal edildi ve ben bunun için başvuru yapıyorum dedim. Anayasa Mahkemesi kararlarının herkesi bağladığını hatırlattım. Ne yapacağını bilemedi. Bize yukarıdan bir talimat gelmedi dedi. Dilekçemi alın o zaman ve bana bir cevap yollayın dedim. Evrak kayıt numarası istedim. Onu da aldım. Ve çıktım. Durum şunu gösteriyor ki, Anayasa Mahkemesi iptal kararı sanki hiç yokmuş hiç olmamış. Kuzuların sessizliği oynanıyor. Memur her şeyden habersiz. İptal kararını bile bilmiyor. Yukarı ise Anayasa Mahkemesini tanınmıyor ki talimat yollanmamış.”

Paylaş

İlgili Yazılar