Mor Dayanışma gazete okur toplantısı yaptı

Mor Dayanışma; ekonomik kriz, kadın sağlığı, ekolojik yıkım ve kadına yönelik şiddet üzerine gazete okur toplantısı yaptı.

Mor Dayanışma, Mersin’de 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü kapsamında kadınlar ile bir araya geldi. Kentteki bir kafede toplanan kadınlar, Mor Dayanışma Gazetesi üzerine sohbet etti.

Etkinlikte yer alan Özge Göncü, kadınların pandemi sürecinde yaşadığı zorluklar, ekonomik krizlerin kadınları nasıl etkilediği ve feminist iktisat üzerine söyleşi gerçekleştirdi. 

Pandemide kadınlar açısından neler oldu?

Pandemi sürecinin kadınları nasıl etkilediğine değinen Özge Göncü, iş piyasasında en çok kadınların işsiz kaldığını, karantinaya giremeyen/mecburen çalışanların çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu ve kadınların bakım yükünün arttığını belirtti. Göncü, “Salgın başladıktan sonra her dört kadından üçü ekonomik sorun yaşamış ve bu konuda sorun yaşayan her üç kadından biri bu konuda çözümsüz kaldığını görüyoruz. Gelir karşılığı çalışan kadınların yüzde 54’ü Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik bir sorun yaşadığını söylerken bu oran gelir karşılığı çalışmayan kadınlarda yüzde 81 oldu. Kadınların istihdama katılımının önemi krizlerle baş etme konusunda da bir kez daha ortaya çıkıyor.” dedi.

Salgın nedeniyle alınan evde kalma tedbirleri nedeniyle kadınların da erkeklerin de ev içi ücretsiz emekleri artmış olmasına rağmen, kadınların emeğindeki artışın dört kat daha fazla olduğunu söyleyen Göncü, istihdamda olan kadınlar için hem ücretli hem de ücretsiz çalışmadaki eş zamanlı artış sebebiyle kadınların emek toplamı ile erkeklerinki arasındaki fark çarpıcı bir düzeye ulaştığını dile getirdi.

Ev içinde kadına yönelik şiddet arttı

Salgında kadınlara yönelik şiddetin neredeyse 3 kat arttığını vurgulayan Özge Göncü şu ifadelere yer verdi: Eş/partner şiddetine ve hanedeki diğer bireylerin şiddetine maruz kalan tüm kadınlar birlikte değerlendirildiğinde Covid-19 salgını öncesi bir yılda kadınların yüzde 73’ünün 120 en az bir şiddet türüne maruz kaldı görülüyor. 

Şiddetin Covid-19 salgını esnasında da salgın öncesinde olduğu gibi sistematik bir şekilde devam etmiş olmasına rağmen kamu kurumlarına başvuruların bu denli sınırlı kalmasının sebepleri olarak “evdekal” çağrılarının yapıldığı dönemde kadınların şiddet faili kişilerle aynı evi paylaşıyor olmaları, bu konudaki mekanizmalara salgın öncesinden daha zor erişebiliyor olmaları ve salgın şartları altında bu mekanizmalara erişim için devlet tarafından özel önlemler alınmamış olması düşünülebilir.

Kadın mücadelesi pandemi dinlemedi

Göncü’nün anlatımlarından sonra Mor Dayanışma’dan Zeliha Korkmaz pandeminin tüm olumsuz ve devletin ‘evde kal’ çağrılarına rağmen kadınların haklarını savunmak için kitleler halinde sokaklarda mücadele vermesinin önemine dikkat çekti. 

Etkinlik; değerlendirme, çözüm önerileri ve mücadeleyi büyütme üzerine sohbet etmenin ardından sona erdi.

Haber- Fatoş Sarıkaya

Paylaş

İlgili Yazılar