Ayşe Buğra, ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ Listesinde

Tayyip Erdoğan’ın, Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden kayyım karşıtı eylemler nedeniyle “provokatör kadın” sözleriyle hedef aldığı Prof. Dr. Ayşe Buǧra, dünyanın en etkili bilim insanları listesine girdi.

Stanford Üniversitesi’nden bir araştırma grubu dünyanın en etkin bilim insanlarını belirledi. Listedeki bilim insanları arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “provokatör kadın” ifadeleriyle hedef alınan Prof. Dr. Ayşe Buǧra da yer alıyor.

Evrensel’in aktardığına göre, Hollanda merkezli yayıncılık şirketi olan Elsevier’in verileri kullanılarak, 2020 senesi için “Yıllık Etki” ve 1996-2020 yılları arasını kapsayan dönem içinse “Kariyer Boyu Etki” listeleri yayımlandı. Boğaziçili bilim insanları her iki listede de güçlü şekilde temsil edilirken “Yıllık Etki”de 19 ve “Kariyer Boyu Etki” kategorisindeyse 18 isim yer buldu. Ayşe Buğra, her iki listede de yer aldı.

Listede yer alanlar

“Kariyer Boyu Etki” listesinde Prof. Dr. Okyay Kaynak, Prof. Dr. Nilsun H. İnce, Prof. Dr. Metin Arık, Prof. Dr. Miray Bekbölet, Prof. Dr. Oğuzhan Çiçekoğlu, Prof. Dr. Burak Demirel, Prof. Dr. Erdal Şafak, Prof. Dr. Ferhan Çeçen, Prof. Dr. Amitav Sanyal, Prof. Dr. Mustafa Erdik, Prof. Dr. Ali Taylan Cemgil, Prof. Dr. Bülent Sankur, Prof. Dr. Ayşe Buǧra, Prof. Dr. Sinan Akkar, Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, Prof. Dr. Fatih Alagöz, Prof. Dr. Bilgin Metin ve Prof. Dr. Can Yücesoy yer aldı.

Prof. Dr. Okyay Kaynak, Prof. Dr. Burak Demirel, Prof. Dr. Nilsun H. İnce, Prof. Dr. Yaman Barlas, Prof. Dr. Murat Türkeş, Dr. Öğr. Üyesi Mahyat Shafapourtehrany, Prof. Dr. Beliz Ozorhon, Prof. Dr. Sinan Akkar, Prof. Dr. Amitav Sanyal, Prof. Dr. Metin Arik, Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, Prof. Dr. Mustafa Erdik, Prof. Dr. Ayşe Buǧra, Prof. Dr. Erdal Şafak, Prof. Dr. Şevket Pamuk, Prof. Dr. Ali Taylan Cemgil, Prof. Dr. Cem Ersoy, Prof. Dr. Oğuzhan Çiçekoğlu ve Prof. Dr. Bilgin Metin de “2020 Yılı Etki” listesinde temsil edildi.

Veri tabanı araştırması kapsamında toplam atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, tek yazarlı makalelere olan atıf gibi uluslararası kriterler kullanıldı. 22 bilim alanı ve 176 alt alanda çalışmalarını sürdüren dünya çapından toplamda 190 bin 63 bilim insanı listeye girerken, “Yıllık Etki” listesinde Türkiye’den 1.150 bilim insanı temsil edildi.

Erdoğan ne demişti?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış rektöre karşı devam eden eylemlere ilişkin yaptığı açıklamada “Osman Kavala denilen, adeta Soros’un temsilcisi olan kişinin karısı da provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır” diyerek Prof. Dr. Ayşe Buğra’yı hedef almıştı.

Erdoğan’ın sözleri üzerine Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz’a konuşan Buğra, “Provokasyon lafı o kadar kötü ki öğrenciye saygısızlık. Bu olacak şey değil. Çok sarsıldım ama artık hiçbir şey için olmaz diyemiyoruz. Her şey oluyor” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Evrensel

Paylaş

İlgili Yazılar