Tarsus’ta kadınları şiddete maruz bırakan çete meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Tarsus’ta kadınları uyuşturucu ve seks işçiliğine sürükleyen çeteler hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi verdi.

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan; Mersin’in Tarsus ilçesinde meyve sebze paketleme depolarında çalışan kadınlar ile çocukların uyuşturucu tacirleri ve çeteler tarafından hap, uyuşturucu maddeler verilerek, tecavüz edilerek seks işçiliğine zorlandıkları iddiası sebebiyle meclise araştırma önergesi verdi.

Şiddete maruz kalanların ailelerinin de tehdit edildiğini belirten Kurtulan, Tarsus’ta meyve sebze paketleme deposunda çalışan T.’nin uyuşturucu verilerek, tehditle para karşılığında cinsel ilişkiye zorlanması, farklı illere götürülmesi ve kendi imkanlarıyla ailesinin yanına gelebilmesi, kendisinin ve ailesinin halen can güvenliklerinin olmaması, faillerin tutuksuz yargılanması durumu devam ederken yine Tarsus’ta benzer bir vaka yaşanmıştır. Tarsus tarım ürünleri depolama alanında çalışan 15 yaşında bir çocuğa çalıştığı iş yerinde hap verilmiş, kaçırılarak götürüldüğü yerde tecavüz edilerek yol kenarına atılmıştır. Tarsus’ta benzer olayların sıklıkla yaşandığı kamuoyuna da yansımaktadır.” dedi.

“Suç çetelerine karşı etkili çalışma yürütülmüyor”

Kadınları ve çocukları hedef alan suç çetelerine karşı etkili çalışma yürütülmediğini dile getiren Kurtulan,“Bahsi geçen alanlarda çalışan kadınların tehdit edildikleri ve korktukları için maruz bırakıldıkları şiddet, tecavüz ve istismarları duyuramadıkları, uyuşturucu ve tecavüz çetelerinin çektikleri videolarla tehdit edilerek fuhuşa ve uyuşturucu ticaretine zorlandıkları kadın örgütlerince de sıklıkla dile getirilmektedir. Bu suç çetelerine karşı etkili çalışma yürütülmediği de sıklıkla eleştiri konusu olmakta hatta bazı vakalarda kimi kolluk görevlilerinin de bahsi geçen çetelerin işlerine dahil olduğu ifade edilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Milletvekili kurtulan konu ile ilgili Meclis Araştırması açılmasını talep ederek şunları söyledi:

Güvencesiz çalışma alanlarında kadınların her türlü istismarla yüz yüze bırakılması sadece Tarsus’ta yaşanan bir durum değildir. Birçok kentte kadınlar çalışmak zorunda oldukları yerlerde erkek şiddetine maruz bırakılmaktadır. Bu nedenle başta Tarsus olmak üzere güvencesiz çalışma alanlarında özellikle de tarım iş kollarında çalışan kadınların ve çocukların uyuşturucu ve fuhuşa zorlanmasının önüne geçilmesi, bu alanlardaki kolluk denetiminin arttırılmasının sağlanması, yerellerdeki kadın örgütlenmeleri de dahil edilerek kadınların güvencesiz çalışma alanlarında şiddete ve sömürüye maruz bırakılmasını önlemek amacıyla bilinçlendirme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.

Paylaş

İlgili Yazılar