‘Töre’ adı altında katledilen İrem Bahçe’nin duruşması görüldü

Mersin’de 2019’da 5 aylık hamile iken bebeğiyle birlikte katledilen İrem Bahçe’nin görülen duruşmasında 18 Şubat’ta ertelenirken, duruşma öncesi açıklama yapan Mersin Kadın Platformu üyeleri, katillerin yargılanmasını istedi.

Mersin’de evlerinin banyosunda tabancayla vurulan ve “intihar” denilen 5 aylık hamile İrem Bahçe’nin (17) ölümüyle ilgili 6’sı tutuklu, 7 yakınının yargılandığı davanın 8’inci duruşması Mersin 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. Duruşmaya tutuklu sanıklardan anne Sabahat Bahçe ve İbrahim Bahçe SEGBİS yöntemiyle katılırken diğer tutuklular kovid-19 olmaları nedeniylei tutuksuz yargılanan amca Mehmet Bahçe ise katılmaz iken Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Kadın Hakları Merkezi avukatları ile tutuklu sanıkların avukatı katıldı. Mersin Kadın Platformu üyelerinin katıldığı duruşma kimlik tespitini ardından başladı.

ZORLA İFADE ALDI’ DEDİKLERİ POLİS: AĞLAYARAK İTİRAF ETTİ

Sanıkların kendilerini işkence yaptıklarını iddia ettikleri 2 polis tanık olarak dinlenildi. Olayın “intihar” diyerek kendilerine yansıdığı belirten polisler, incelemeleri sonucu şüpheli olması üzerine sanıkların savcılık talimatıyla gözaltına alındıklarını aktardı. Sanıkların beyanlarının doğru olmadığını ifade eden polisler, gözaltı sırasında sürekli rapor almak için hastaneye götürdüklerini ve ifade işlemleri sırasında ise sanıkların avukatları yanlarında olduklarını söylediler. Bir polis ise kendileri herhangi bir zorlama ile cinayeti işleyen Mehmet Ali Bahçe’nin ifadesini zorla almadıklarını İrem Bahçe’nin mezar fotoğrafını gösterdiklerinde ağlayarak, yapılan cinayeti anlattığını söyledi.

FAİLLERİN EN AĞIR CEZAYI ALMASINI İSTİYORUZ’

Merkezi Kadın Hakları Merkezi’nden avukat Sebahat Gençtarih, ifade sırasında işkence yaşanması durumunda CMK’dan atanan avukatın ifade sırasında şikayetçi olacağına dikkat çekerek, “Gerekirse ifadeye giren meslektaşımız dinlenilsin” dedi. Gençtarih, “Alınan ifade ile HTS kayıtları yine amca Mehmet Bahçe’nin, anne Saadet Bahçe’nin nişanlısı olduğu iddia edilen diğer Mehmet Bahçe’nin beyanlarının tamamının örtüştüğü dikkate alınacak olursa her biri başka bir yerde alınan bu ifadelerin aynı şeyi söylemiş olması aslında anlatılan her şeyin gerçek olduğu anlamını taşımaktadır. Köyde dinlenen tüm tanıklar, ‘köylerinde böyle bir şey olursa bir kadın ailesinin rızası dışında biriyle birlikte olursa öldürülür namusunu temizler ve aile İrem’i büyük ihtimalle öldürülmüştür’ şeklinde beyanda bulunmuşlardır. Bu kadar somut delil ortada iken faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Ardından söz alan sanık avukatları ise, müvekkillerinin ifadesinde yer alan avukatların tanık olarak dinlenmesini istedi. Ardından ara veren hakim, duruşmayı 18 Şubat saat 14.00’a erteledi.

KADINLAR DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPTI

Duruşma öncesi adliye binası önünde açıklama yapan Mersin Kadın Platformu üyeleri kadınlar faillerin cezalandırılmasını istediler. Adliye önünde bir araya gelen kadınlar, “Ölmek değil yaşamak istiyoruz”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, sloganları atarak, “Aileniz sizin olsun biz yaşamak istiyoruz” dövizleri taşıdılar.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN HAYATLARIMIZIN GÜVENCESİ OLDUĞUNU KANITIDIR’

İrem’in ölümünün ardından ailenin “intihar” ettiğini söyleyerek beyanların arasındaki tutarsızlık nedeniyle araştırmalar derinleştirildiği ve 2021 yılında düzenlenen iddianamede “töre” adı altında katliamın yapıldığını söyleyen Deniz Bingöl, “İrem’in annesi Saadet Bahçe babası Kasım Bahçe erkek kardeşleri Mehmet Ali Bahçe ve Vedat Bahçe amcaları İbrahim Bahçe ve Mehmet Veysi Bahçe tutuklu olarak yargılanmaktadır. Töre cinayeti adı altında hayatlarımızın yok edilmesini reddediyoruz! Dizayn etmeye çalıştığınız bu hayat bizim, vazgeçmiyoruz! Bugün bir kez daha erkek adalet değil, gerçek adalet demek için Mersin Adliyesi önünde toplandık. Bugün konuştuğumuz bu dava da yaşamlarımızın bir avuç erkeğin elinde olmaması için her gün savunduğumuz ama yine tek adam tarafından bir gecede kaldırılan İstanbul Sözleşmesi’nin hayatlarımızın güvencesi olduğunu kanıtıdır” diye konuştu.

MÜCADELEMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Katliamların aracı olan elleri besleyen, kadın düşmanı politikaları besleyen, erkek adaletin yapı taşı olan, yaşanan cinayetleri meşrulaştırıp, teşvik eden iktidar ve köhnemiş yapısı olduğuna dikkat çeken Bingöl, “Her kadın cinayetinde, şiddet vakasında faillerin yargılanması ve gereken en ağır cezayı alması için mücadele ederken erkek adalet faiileri aklamaktan başka bir şey yapmıyor. Bu katliamların ortakları olduğunuzu biliyoruz. Siz failleri, katilleri, istismarcıları korumaya devem ederken biz sizin karşınıza dikilmeye, hayatlarımızı savunmaya, birbirimiz için var olmaya devam edeceğiz. İki yılı aşkın süredir sonuçlanmayan bu davanın failleri ortadayken sağlanmayan adalete sesleniyoruz; Failler en ağır cezayı alıncaya kadar pes etmeyeceğiz. Erkek adaletin koruduğu ve hayatlarımızın yok sayıldığı bu düzeni biz kadınlar ve LGBTİ+lar değiştireceğiz. Hayatlarımızı sıkıştırmaya çalıştığınız bu şiddet sarmalı içinden bize dayattığınız her şeyi yıkarak çıkacağız. Tek bir kadının ve LGBTİ+nın kirpiği yere düşmesin diye buradayız. Gerçek adalet sağlanana kadar evde, sokakta, iş yerlerinde, adliye önlerinde kısacası her yerde feminist mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Mersin’in merkez Yenişehir ilçesi Bahçelievler Mahallesi’nde 7 Kasım 2019 tarihinde, İrem Bahçe evlerinin banyosunda babasının ruhsatsız tabancasıyla başından vurulmuş halde bulunmuştu. 5 aylık hamile olduğu öğrenilen Bahçe’nin, kaldırıldığı hastanede 1 gün sonra hayatını kaybetti. Sezaryenle dünyaya gelen bebeği ise 3 ay sonra öldü. Olayla ilgili ifadeleri alınan aile bireyleri Baheç’nin intihar ettiğini önü sürmüştü. Daha sonra olayı derinleştiren Mersin Emniyeti, Şanlıurfa’da yaptığı operasyonda baba Kasım Bahça (49), ağabeyleri Mehmet Ali Bahça (21) ve Vedat Bahçe (23) ile amcaları İbrahim Bahçe (44) ve Mehmet Veyis Bahçe (34) ile anne Saadet Bahçe ile diğer amca Mehmet Bahçe gözaltına alınmıştı. İrem’in Ağabey Mehmet Ali Bahçe’nin ifadesinde, kardeşini öldürdüğünü ve aile meclisi kararıyla cinayeti işlediğini ağlayarak itiraf etmişti. Bunun üzerine 7 sanık tutuklandı. Daha sonra ise görülen duruşmalarda amca Mehmet Bahçe, tutuksuz yargılamak üzere serbest bıkılmasıyla olaydan dolayı 6 tutuklu kaldı.

Kaynak: MA http://mezopotamyaajansi35.com/tum-haberler/content/view/160137

Paylaş

İlgili Yazılar