WMM’den Ücretsiz Sanal Film Gösterimleri: Afgan Kadınların Sesi

Kadın yönetmenleri ve yapımcıları destekleyen Women Make Movies (WMM), Afganistan ile ilgili birbirinden güzel filmin yer aldığı bir seçkiyi kısa süreliğine ücretsiz olarak sanal gösterimlere açtı.

Kuruluşundan beri, 45 yılı aşkın süredir, kadın yapımcıları ve yönetmenleri destekleyen, farklı, çeşitli ve kapsayıcı bir film yapımı ortamı hazırlamayı hedefleyen Women Make Movies (Kadınlar Film Yapar), kadınlar tarafından yapılan ve kadınlar hakkındaki bağımsız filmlerin dünyanın önde gelen dağıtımcılarından biri. Tarihsel olarak görmezden gelinen sesleri yükseltmeye çalışan ve ana akım medyaya meydan okuyan WMM, Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ardından, dağıtımcılığını yaptığı bölge ile ilgili filmlerin yer aldığı bir seçkiyi 12 Eylül 2021’de ücretsiz sanal gösterime açtı.

Kadınların mücadele deneyimleri

WMM bu gösterimleri web sitesinde şöyle duyurdu: Afganistan’da Talibanın yönetimi ele geçirişini yüreğimiz buruk bir şekilde izlerken, bu bölgenin tarihine ışık tutan ve en önemlisi Afgan kadınlarının seslerini ve yaşanmış deneyimlerini öne çıkaran filmleri ücretsiz olarak sunuyoruz. Siyasi kargaşanın ve kadınların yaşamları ve haklarına yönelik korkumuzun ortasında, ülke ve Afgan kadınlarının yaşamları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, son 20 yıldaki mücadelelerini ve inanılmaz zaferlerini görmek hepimiz için önemli. Bu koleksiyondaki filmler, ilk kadın milletvekilinin hikayesinden ülkedeki ilk kadın video gazetecilerine, cinsel istismara karşı savaşan ve mahkemelerde kazanan bir kadının hikayesinden Sonita’nın çocuk evliliği üzerindeki zaferine kadar birçok öyküyü seyirci ile buluşturuyor. Afgan kadınının bir nesilde başardıklarını görünür kılıyor. Afganistan’daki kadınların ileriye gidişini nasıl destekleyeceğimizi sorgulama bağlamında önemli bir seçkidir.

Seçkide yer alan filmlerden bazıları:

A Thousand Girls Like Me: Babası tarafından yıllarca taciz edildikten sonra adalet için cesurca mücadele eden genç bir Afgan kadının hikayesi.

Sonira: Sundance Film Festivali’nden iki ödülle dönen filmde, Michael Jackson ve Rihanna’nın spritüal ebeveynleri olduğuna inanan, ünlü bir rapçi olma hayalini kuran Afganistanlı mülteci Sonita Alizadeh’in ilham verici hikayesi anlatılıyor.

Search For Freedom: Film, 1920’lerden 2003’e kadar Afganistan’ın dramatik sosyal ve politik tarihinin izini dört kadının hikayesi aracılığıyla anlatıyor:

I Am The Revolution: Afganistan, Suriye ve Irak’ta cinsiyet eşitliği mücadelesine önderlik eden üç kadının portresi

Unveiled views: Muslim Artists Speak Out: Belgeselde beş olağanüstü kadın, Müslüman ülkelerindeki meslekleri, özlemleri ve kadınların hakları ve statüleri hakkında konuşuyor.

Afganistan Unveiled:  Afganistan’da eğitim almış ilk kadın video gazeteciler tarafından çekilen film, Taliban’ın baskıcı yönetiminin ve ABD destekli son bombalama kampanyasının Afgan kadınları üzerindeki etkilerini araştırıyor.

Filmleri ücretsiz izlemek için https://www.wmm.com/ adresine giderek kayıt yaptırmanız yeterli.

Kaynak: Kadınisci.org

Paylaş

İlgili Yazılar