Afganistanlı kadınlar için mücadele kararı alındı

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Afganistan’da yaşayan kadınlarla küresel dayanışma toplantılarının ikincisini gerçekleştirdi. Beş kıtadaki 22 ülkeden 200 kadının katıldığı toplantıdan Afganistanlı kadınlar için ortak mücadele kararı alındı.

Meryem Karadağ

EŞİK, Afgan Kadınlarla Dayanışma Yolları’nın konuşulduğu çevrimiçi bir toplantı düzenledi. Toplantıya, ABD’den Kanada’ya, Hindistan’dan İran’a, Brezilya’dan Almanya ‘ya, Türkiye’den Afganistan’a 300’ü aşkın feminist, aktivist ve gazeteci katıldı. Küresel düzeyde bir dayanışma örgütlemek için toplantılara devam etme kararının alındığı ilk toplantıdan hemen iki gün sonra 21 Ağustos’ta ikinci toplantı gerçekleşti. Toplantıya 5 kıtadaki 22’den fazla ülkeden 200’ü aşkın kadın katıldı. Afganistan, ABD, Avustralya, Brezilya, Britanya, Endonezya, Estonya, Esvatini, Filipinler, Fransa, Güney Afrika, Hırvatistan, Hindistan, İran, İtalya, Kanada, Kıbrıs, Lübnan, Mozambik, Pakistan, Türkiye ve Yunanistan’dan katılımcılar Afganistanlı kadınlarla ilişkin önerilerini dile getirdiler.

“Taliban dünyayı oyalıyor”

Toplantıda söz alan kadınlar, ilk toplantıda da olduğu gibi Afganistan’daki kadınlarla dünya kadınlarının kaderlerinin birbirine bağlı olduğunun, tüm dünyada kadın haklarına karşı bir saldırı olduğunu söylediler. Afganistan’da, liseyi evlerde gizlice okuduğunu ve okulunun Taliban tarafından yakıldığını söyleyen bir katılımcı, Afganistan’da kadınların şu an üniversitelere alınmadığını, kadın sunucunun devlet televizyonunun kapısından döndürüldüğünü, pek çok kadından haber alamadıklarını anlattı. Başka bir katılımcı, Taliban’ın, “Yabancı güçler 20 güne gidecek, sonra göreceksiniz!”diye tehdit ettiğini anlattı. Taliban’ın şu anda dünyayı oyalama ve ılımlı görünme politikası izlediğini ancak çok kısa sürede yaşanabilecek insan hakları ihlallerine karşı Afgan halklarının Taliban yönetimine karşı direneceğini de belirtti.

Toplantıda; 20 yıl süren ABD öncülüğündeki NATO işgalinin, Afganistan halklarına barış da demokrasi de getirmediği vurgulandı. Taliban’ı yaratan ve 1980’ler boyunca destekleyen, Taliban’ın 1990’larda sürdürdüğü insanlık dışı ve kadın düşmanı baskı rejimini görmezden gelen ABD ve müttefiklerinin, emperyalist projelerinin faturasını Afganistan halklarına ödetmeye devam ettiği söylendi. Taliban yönetiminin geçmişte olduğu gibi bugün de, başta kadın ve çocuklar olmak üzere Afganistan halkı için ağır tehdit oluşturduğunu vurgulayan kadınlar, tüm ülkelerdeki kadınları kendi hükümetlerine baskı yapmaya, sokaklar kan gölüne dönmeden harekete geçilmesini vurguladılar.

“Silahsızlaşma ve barış istiyoruz”

Taliban gibi suç örgütlerine silah sağlayan ülkelerin sorumluluğunu da hatırlatan kadınlar,“Silahsızlaşma ve barış istiyoruz” dediler. Emperyal güçlerin kendi çıkarları için dünyayı cehenneme çevirdiklerine işaret eden kadınlar “artık yeter”demek, değişimi daha örgütlü ve daha yüksek sesle talep etmek gerektiğini belirtiler. Kadınların ve toplumların özgür ve barış içinde yaşamaları için laikliğin vazgeçilmez önemini tekrar tekrar hatırlattılar.

EŞİK’in çağrısıyla, ulusal ve uluslararası pek çok ülkeden kadın aktivistin ve kadın örgütlerinin katılımıyla yapılan Afganistanlı kadınlarla küresel dayanışma toplantıları devam edeceğini  ve bir kadın ağı oluşturma çalışmalarına başlanacağı söylendi.

Paylaş

İlgili Yazılar